Εκδήλωση αφιερωμένη στον βίο, το έργο και τις διδαχές του γέροντα Ιάκωβου Τσαλίκη πραγματοποιεί το απόγευμα (19.00) της Δευτέρας 23 Οκτωβρίου στην καπναποθήκη “Π” η Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Ομιλητές θα είναι ο πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος της μονής Οσίου Δαβίδ Ευβοίας αρχιμανδρίτης Γαβριήλ που θα εισηγηθεί το θέμα «Διδαχές και θαύματα του γέροντος Ιακώβου» και ο ελλογιμώτατος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ανέστης Κεσελόπουλος που θα εισηγηθεί το θέμα «Ο π. Ιάκωβος όπως τον γνώρισα». Συντονίζει ο αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνης, πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Ξάνθης. Τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ο γέρων Ιάκωβος Τσαλίκης (1920-1991) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του μοναχισμού στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα. Ξεχώρισε για τον ασκητικό-οσιακό βίο του και για τα χαρίσματα που ανέπτυξε και τα οποία ήταν εμφανή σε όσους τον επισκέπτονταν. Ήταν μικρασιατικής καταγωγής και πέρασε το μεγαλύτερο της μοναχικής ζωής του στο μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ στην Εύβοια. Εκοιμήθη το 1991 σε ηλικία 71 ετών.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *