Το αίτημα για 350 ευρώ ως πρώτο μισθό σε απόφοιτους Α.Ε.Ι., η πραγματικότητα της απειλής φτώχειας για το 40% των Βουλγάρων και η αύξηση των δωρητών οργάνων σώματος, είναι τρεις από τις ειδήσεις που απασχολούν τον κεντρικό τύπο της γειτονικής χώρας.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν 350€ ως πρώτο μισθό αποφοίτων Α.Ε.Ι.

Η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Βουλγαρίας θα επιμείνει σε μισθό τουλάχιστον 350 ευρώ για τους νέους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. που αρχίζουν να εργάζονται στις ειδικότητές τους, για ελάχιστο αφορολόγητο εισόδημα και αξιοπρεπή αμοιβή για τις υπερωρίες. Αυτά, μαζί με πολλά άλλα, είναι τα κύρια αιτήματα των συνδικάτων τα οποία θα διατρανώσουν στην πανεθνική διαδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27η Οκτωβρίου. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιμένουν επίσης στη διατήρηση της πληρωμής των ετών προϋπηρεσίας.

Το 40% των Βουλγάρων κινδυνεύει από τη φτώχεια

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, περισσότερο από το 40% των Βουλγάρων ήταν υπό την απειλή της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 2016. Με αυτούς τους αρνητικούς δείκτες, η Βουλγαρία συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, φέτος σημειώθηκε μια ελαφρά μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, όταν η ανεργία ήταν 41%. Ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση το μερίδιο του πληθυσμού που κινδυνεύει από τη φτώχεια είναι κατά μέσο όρο 23%, στη Βουλγαρία είναι 40%. Τη Βουλγαρία ακολουθούν η Ρουμανία και η Ελλάδα. Μια από τις πιο απειλούμενες ομάδες στη χώρα είναι οι ενήλικες άνω των 65 ετών, με ποσοστό 45%. Το 2015 το ίδιο ποσοστό ήταν 52%, γεγονός που δείχνει την ύπαρξη πτωτικής τάσης. Τέλος, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας από τους άνδρες (42% έναντι 38%).

Αυξάνεται ο αριθμός των δωρητών οργάνων σώματος στη Βουλγαρία

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, αυξάνεται ο αριθμός των Βουλγάρων που δηλώνουν τη συγκατάθεσή τους να δωρίσουν τα όργανά τους σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου. Η ευαισθητοποίηση της βουλγαρικής κοινωνίας οδηγεί σε παράλληλη αύξηση της συγκατάθεσης για τη δωρεά. Φέτος (μέχρι σήμερα) το 80% των οικογενειών που ρωτήθηκαν, συμφώνησαν με τη δωρεά οργάνων. Στη Βουλγαρία, σχεδόν 1.200 ασθενείς είναι εγγεγραμμένοι σε κατάλογους αναμονής περιμένοντας όργανα.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *