Η πινακίδα που αναρτήθηκε στον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας επί βουλγαρικού εδάφους, στην ελληνική γλώσσα είναι σαφής. Η αγορά βινιέτας για την κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο της Βουλγαρίας είναι υποχρεωτική, προκειμένου ο οδηγός να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπος με την τροχαία και το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου.

Αγαπητοί επιβάτες, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 10ε, εδ.3, του νόμου περί οδικής κυκλοφορίας, όχημα το οποίο έφτασε στο συνοριακό σημείο ελέγχου στην κατεύθυνση εισόδου στο έδαφος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας χωρίς έγκυρη απόδειξη καταβολής τέλους του άρθρου 10, εδ. 1, του νόμου περί οδικής κυκλοφορίας, μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του μόνο μετά την καταβολή του τέλους για την αντίστοιχη κατηγορία οχήματος, στην εξειδικευμένη μονάδα του Οργανισμού Τελωνείων στο συνοριακό σημείο ελέγχου. Καλό ταξίδι“.

Αυστηροποιείται η χρήση της βινιέτας για τους ξένους οδηγούς. Αυτό άλλωστε διαμηνύει και η κίνηση που παρατηρείται στον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας. Στους εισερχόμενους στη Βουλγαρία οδηγούς αυτοκινήτων, διανέμεται ενημερωτικό φυλλάδιο των αρμόδιων υπουργείων Συγκοινωνιών και Εσωτερικών της χώρας, όπου αναγράφονται τα πρόστιμα για τις τροχαίες παραβάσεις και για τη μη χρήση βινιέτας. Το πρόστιμο για την τελευταία κυμαίνεται από 300 έως 3.000 λέβα. Η χρήση βινιέτας απαιτείται για την οδήγηση σε βουλγαρικούς κρατικούς δρόμους. Αυτό αφορά ουσιαστικά σε όλους τους κύριους δρόμους στη Βουλγαρία και δεν υπάρχει επιλογή να αποφευχθεί η αγορά βινιέτας για οδήγηση στη χώρα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που έχουν το σύστημα βινιέτας, όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Ελβετία και άλλες, η βουλγαρική σήμανση δεν μπορεί να αποκτηθεί εκτός Βουλγαρίας. Αν φτάνετε στη Βουλγαρία με αυτοκίνητο, θα πρέπει να αγοράσετε τη βινιέτα για το αυτοκίνητό σας στο σημείο ελέγχου των συνόρων. Εάν οδηγείτε στη Βουλγαρία χωρίς βινιέτα, κινδυνεύετε με πρόστιμο. Αυτό σημαίνει ότι για να πάει κανείς από τη Ροδόπη στον πλησιέστερο οικισμό που είναι το Κίρκοβο, το οποίο απέχει από τα σύνορα μόλις δεκαπέντε χιλιόμετρα, είναι υποχρεωμένος να πληρώσει τη βινιέτα ημερήσιας διάρκειας, αξίας οκτώ ευρώ.

Η πρακτική αυτή έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτές που ακολουθούνται στη χώρα μας και ειδικότερα στην περιοχή μας, όπου οι εισερχόμενοι από τα Βαλκάνια οδηγοί δεν χρειάζεται να καταβάλλουν ούτε σεντ για να μεταβούν στην Κομοτηνή, στο Φανάρι, στη Μαρώνεια και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ροδόπης.

πηγή

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *