Η αναφορά ετοιμάστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο με τίτλο “Data on nuclear weapons” και αποκαλύπτει ότι υπάρχουν περίπου 15.000 πυρηνικά όπλα διασκορπισμένα σε 107 περιοχές σε δεκατέσσερις χώρες, με βάση την τελευταία επικαιροποίηση του φετινού Ιουλίου.

«Περίπου 9.400 από αυτά τα όπλα βρίσκονται σε οπλοστάσια προς στρατιωτική χρήση, ενώ τα υπόλοιπα ετοιμάζονται για να καταστραφούν», αναφέρεται. Προστίθενται μάλιστα σημαντικές λεπτομέρειες όπως: 4.150 από αυτά τα όπλα είναι έτοιμα προς χρήση κάθε στιγμή, ενώ 1.800 είναι “σε κατάσταση υψηλού συναγερμού” που σημαίνει ότι μπορούν να ετοιμαστούν προς χρήση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με την αναφορά, το 93% του συνόλου των πυρηνικών όπλων ανήκουν σε Η.Π.Α. και Ρωσία. Πυρηνικά όπλα που ανήκουν στις Η.Π.Α. βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε πέντε χώρες του Ν.Α.Τ.Ο. οι οποίες δεν διαθέτουν δικά τους. «Υπάρχουν περίπου 150 αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε έξι αεροπορικές βάσεις στο Βέλγιο, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Τουρκία και στην Ολλανδία που είναι ΝΑΤΟϊκές χώρες αλλά δεν έχουν δικά τους πυρηνικά οπλοστάσια». Ανάμεσα στα όπλα αυτά, βόμβες τύπου B61 ακόμα βρίσκονται στην βάση του İncirlik στην νότια τουρκική περιφέρεια των Αδάνων. Σύμφωνα με τη Federation of American Scientists, ο αριθμός των B61 στην Τουρκία εκτιμάται ότι φτάνει τις πενήντα.

πηγή

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *