Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανακάλυψε ότι υπεξαιρέθηκαν -με τη συνέργεια υπαλλήλων της- περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ στη δυτική Αφρική, από τα ποσά που είχε διαθέσει για να αντιμετωπιστεί η επιδημία του ιού Έμπολα την περίοδο μεταξύ του 2014 και του 2016.

Η Δ.Ε.Ε.Σ. “έχει καταληφθεί από αγανάκτηση μετά την αποκάλυψη αυτών των απατών στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία“, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της.

Η επιδημία του ιού Έμπολα είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 11.300 ανθρώπους, ενώ άλλοι περίπου 29.000 μολύνθηκαν, κυρίως σε αυτές τις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής. Όπως υπενθυμίζει η επιτροπή, οι προσπάθειες που είχαν γίνει για να περιοριστεί η επιδημία ήταν «από τις πιο περίπλοκες στην πρόσφατη ιστορία των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων». Η Δ.Ε.Ε.Σ. διέθεσε εκατομμύρια ευρώ στις επιτροπές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σ’ αυτές τις χώρες. Όμως, έλεγχοι που έγιναν αποκάλυψαν «μια πιθανή παράνομη σύμπραξη μεταξύ πρώην υπαλλήλων της Δ.Ε.Ε.Σ. και υπαλλήλων μιας τράπεζας στη Σιέρα Λεόνε, που οδήγησε σε μια εκτιμώμενη οικονομική ζημία 2,13 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων» (1.830.000 ευρώ). Αποκάλυψαν επίσης εικονικά τιμολόγια από μια υπηρεσία εκτελωνισμού στη Γουινέα, που εκτιμάται ότι προκάλεσαν οικονομική ζημία ύψους 1,17 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (ενός εκατομμυρίου ευρώ).

Δύο έρευνες ακόμη βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη στη Λιβερία για την τεχνητή διόγκωση των τιμών προϊόντων που χρησιμοποιούνταν για να προσφερθούν φροντίδες στους ασθενείς, καθώς και των μισθών και των επιδομάτων που λάμβαναν εθελοντές, που υπολογίζεται ότι προκάλεσαν ζημία ύψους 2,7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (2.300.000 ευρώ), κατά την ίδια πηγή.

Η Δ.Ε.Ε.Σ. «δεσμεύεται ότι θα απαιτήσει να λογοδοτήσουν όλοι όσοι ενεπλάκησαν σε αυτές τις απάτες» και «θα ζητήσει την επιστροφή όλων των χρημάτων που εξέτρεψαν, υπεξαίρεσαν ή ιδιοποιήθηκαν παράνομα, αίροντας κάθε ασυλία και κάθε προνόμιο» των νυν ή πρώην υπαλλήλων της που ενεπλάκησαν σ’ αυτές τις απάτες.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *