Την υλοποίηση ενός προγράμματος εξόρυξης σιδήρου από υποθαλάσσια περιοχή μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταξύ μικρασιατικής ακτής και ανατολικών παραλίων της Λέσβου, ενέκρινε και δημοσιοποίησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας του Μπαλίκεσιρ.

Πρόκειται για υποθαλάσσια ζώνη έκτασης 1.600 εκταρίων (δεκαέξι τετραγωνικών χιλιομέτρων) κατά μήκος της τουρκικής ακτογραμμής, παράλληλα σχεδόν της ανατολικής Λέσβου -από τη Μυτιλήνη ως την περιοχή των Μυστεγνών- σε απόσταση δέκα ναυτικών μιλίων από τις ελληνικές ακτές.

Η εταιρεία που αδειοδοτήθηκε να πραγματοποιήσει την εξόρυξη είναι η “Orhan Kandemir Densan Madencilik”. Σύμφωνα με την άδεια, θα πραγματοποιήσει γενική εκσκαφή σε βάθος έως 22 μέτρων από την επιφάνεια του βυθού, σε απόσταση 620-1.350 μέτρων από την τουρκική ακτογραμμή. Ημερησίως θα επεξεργάζονται τριακόσιοι τόνοι του αμμώδους υπεδάφους, ήτοι περί τις 90.000 τόνοι το χρόνο. Η μελέτη υποστηρίζει ότι το τμήμα του υπεδάφους που αδειοδοτήθηκε να ανασκαφεί, κρύβει μεγάλες ποσότητες σιδήρου.

Κατά του προγράμματος τοποθετήθηκαν φορείς του Αϊβαλί, καταγγέλλοντας ότι δημιουργεί σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής όσο και της ακτής και των αρχαιοτήτων, μιας και προστατεύεται και από τον αρχαιολογικό νόμο και έχει κηρυχθεί ζώνη προστασίας Α (δηλαδή πρώτης προτεραιότητας) από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού. Ο δήμαρχος της πόλης Ραχμί Γκεντσέρ ζήτησε με επιστολή του ενημέρωση για την άδεια που εκδόθηκε και η υλοποίηση της οποίας -όπως υποστηρίζεται- μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα κλειστό οικοσύστημα όπως αυτό των στενών μεταξύ Λέσβου και μικρασιατικών παραλίων.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *