Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της “Ευχούπολης” που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης μαζί με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της πόλης, με το ακόλουθο πρόγραμμα για το τριήμερο 22-24 Δεκεμβρίου (όπως ανακοινώθηκε, οι εκδηλώσεις θα γίνουν μόνο αν το επιτρέψει ο καιρός):

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου

  • Η προγραμματισμένη εκδήλωση ματαιώθηκε (17.30 – θεατράκι κεντρικής πλατείας: Παιδικά χορευτικά λαογραφικών συλλόγων. Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος “Θάμυρις”, Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης και Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»).

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου

  • 11.00 – θεατράκι κεντρικής πλατείας: Παιδικά χορευτικά λαογραφικών συλλόγων. Συμμετέχουν: Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης, Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Σύλλογος Μικρασιατών Ξάνθης “Αλησμόνητες πατρίδες”, Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρακατσάνων «Ο Λεπενιώτης».

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου

  • 11.30 – θεατράκι κεντρικής πλατείας: Χριστουγεννιάτικα τραγούδια της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης «Αλησμόνητες πατρίδες»
  • 12.00 – θεατράκι κεντρικής πλατείας: Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τη μικτή χορωδία του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης. Μαέστρος: Θεόδωρος Μανώλης.
  • 13.00 – κεντρική πλατεία: Το παραδοσιακό έθιμο της καμήλας από τον Σύλλογο ΕβριτώνΞάνθης. Η Καμήλα είναι ένα ακόμη θρακιώτικο έθιμο που γίνεται τις παραμονές των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς. Οι νέοι φτιάχνουν ένα σκελετό με ξύλα και τον ντύνουν με κουρέλια και δέρματα ώστε να πάρει τη μορφή της καμήλας. Μετά δύο παλικάρια μπαίνουν από κάτω και αποτελούν τα ποδιά της καμήλας. Ο καμηλιέρης οδηγεί την καμήλα σε όλα τα σπίτια του χωριού για το καλό και την υγεία, ενώ οι νοικοκυραίοι προσφέρουν πρόθυμα λουκάνικα και χρήματα.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *