Συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων εταίρων με αφορμή την έναρξη δύο διασυνοριακών έργων, πραγματοποιήθηκαν στην έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ως εξής:

Έναρξη του έργου «Ενδυνάμωση των διαπεριφερειακών κοινωνικών επιχειρήσεων – I See»

Πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων εταίρων του έργου «Ενδυνάμωση των διαπεριφερειακών κοινωνικών επιχειρήσεων – I See» του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία» 2014-2020. Το έργο έχει στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας που παρατηρείται σε ομάδες πληθυσμού στις Περιφέρειες της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Σμόλιαν, μέσα από τη στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μιας νέας μορφής επιχειρηματικότητας που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η ενίσχυσή της μπορεί να προσφέρει μια εναλλακτική και βιώσιμη λύση για την τοπική ανάπτυξη καθώς και για την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο περιοχές.

Το έργο, το οποίο βασίζεται σε προηγούμενη συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Περιφερειακής Διοίκησης του Σμόλιαν, θα είναι διάρκειας 24 μηνών και ο συνολικός προϋπολογισμός του είναι 527.838 ευρώ. Εταίροι του έργου είναι:

 • η Συνεργασία Ενεργών Πολιτών (Ελλάδα)
 • το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης «Στήριξη» (Ελλάδα)
 • η Περιφέρεια του Σμόλιαν (Βουλγαρία)
 • το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Σμόλιαν (Βουλγαρία)
 • η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ελλάδα) ως επικεφαλής εταίρος.

Έναρξη του έργου «Wild life for ever»

Πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή η πρώτη συνάντηση εργασίας μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων εταίρων για το έργο «Βελτίωση της βιοποικιλότητας μέσω της διαχείρισης και προστασίας των σπάνιων ειδών οικοτόπων στους ποταμούς Άρδα και Νέστο, καθώς και στην οροσειρά της Ροδόπης – Wild Life For Ever»  του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία» 2014-2020. Το έργο έχει στόχο την προστασία των οικοτόπων και της βιοποικιλότητας στη διασυνοριακή περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, η οποία λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της μπορεί να ιδωθεί ως ένα ενιαίο οικολογικά σύνολο.

Με την υλοποίηση του έργου αναμένεται να καθιερωθεί ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις δύο χώρες ώστε να εφαρμοστεί μια ενιαία στρατηγική προστασίας της βιοποικιλότητας. Στόχος του έργου είναι επίσης η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών σε περιβαλλοντικά θέματα και η σύνδεση της τοπικής οικονομικής ανάπτυξης με την προστασία της βιοποικιλότητας.

Το έργο, προϋπολογισμού 800.658 ευρώ, είναι διάρκειας 24 μηνών και εστιάζει τις δράσεις του σε τρεις περιοχές μεγάλης οικολογικής σημασίας με παρόμοια περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά: τα βουνά της οροσειράς της Ροδόπης και στις δυο πλευρές των συνόρων, τα στενά του ποταμού Νέστου στην Ελλάδα και τον ποταμό Άρδα στη Βουλγαρία. Εταίροι του έργου είναι:

 • η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης (Ελλάδα)
 • το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης (Ελλάδα)
 • η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ελλάδα)
 • το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)
 • η Περιφερειακή Ένωση Επιμελητηρίων Σμόλιαν (Βουλγαρία)
 • το Ίδρυμα «Arbitra» (Βουλγαρία)
 • η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Ελλάδα) ως επικεφαλής εταίρος.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *