Πίσω από την εικονιζόμενη αφίσα της τουρκικής πρωτομαγιάς με τους νεκρούς των γεγονότων της πλατείας Ταξίμ, η κυβέρνηση Ερντογάν απαγορεύει τις διαδηλώσεις εκεί και αναπτύσσει αστυνομική δύναμη 40.000 ανδρών στην Κωνσταντινούπολη για την εργατική πρωτομαγιά!

Το αίτημα προς το Συνταγματικό Δικαστήριο για την άρση της απαγόρευσης απορρίφθηκε, ωστόσο αριστερές οργανώσεις εξαγγέλλουν ότι θα προσπαθήσουν στην φτάσουν στην κεντρική πλατεία, η οποία έχει μεγάλο συμβολικό χαρακτήρα στην ιστορία της πρωτομαγιάς στην Τουρκία καθώς στους εορτασμούς του 1977 δολοφονήθηκαν 34 άτομα και τραυματίστηκαν 136.

Όπως ανακοινώθηκε, ο χώρος της πλατείας θα είναι αποκλεισμένος και όλα τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς προς την Ταξίμ αναστέλλονται. Ορισμένα συνδικάτα έχουν διαμηνύσει ότι θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν συγκεντρώσεις μετά τις πορείες των μελών τους στην πλατεία Ταξίμ, παρά την πρωτοφανή αστυνομική παρουσία. Οι αρχές πρότειναν εναλλακτικές τοποθεσίες για τις συγκεντρώσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τους συνδικαλιστές.

Περίπου 27.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη την Πρωτομαγιά του 2013, όταν είχαν σημειωθεί βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να τραυματιστούν και δεκάδες να συλληφθούν. Ωστόσο η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά έκτοτε. Περίπου ένα μήνα μετά τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς το 2013, μαζικά συλλαλητήρια κατά της κυβέρνησης Ερντογάν ξέσπασαν στην κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης και σύντομα εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα, διαρκώντας εβδομάδες. Η κατάληψη στο Πάρκο Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ τελικά τερματίστηκε με επέμβαση της αστυνομίας. Στη συνέχεια ωστόσο, κατά τη διάρκεια του κινήματος αμφισβήτησης της κυβέρνησης που διήρκεσε όλο το καλοκαίρι του 2013, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι εκδηλώσεις τη φετινή Πρωτομαγιά θα δείξουν εάν η απαγόρευση σε συνδυασμό με την τεράστια αστυνομική παρουσία θα αποτρέψουν τα συνδικάτα και τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να προχωρήσουν στις πρώτες μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις έπειτα από τις δημοτικές εκλογές, τις οποίες παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε κέρδισε το κυβερνών κόμμα.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *