Την ακόλουθη ερώτηση με θέμα «Δυσβάσταχτη η υπερβολική φορολόγηση για τους πολίτες και χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα/έσοδα για το κράτος» υπέβαλαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Νίκος Τσούκαλης:

Η έκθεση της Eurostat σχετικά με τη φορολογία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ήρθε να επιβεβαιώσει κάτι που ήταν ήδη γνωστό, την υπερφορολόγηση που υφίστανται οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια. Η υπερφορολόγηση, όμως, έχει γίνει πλέον δυσβάστακτη για τους περισσότερους πολίτες, λαμβάνοντας υπόψη τους δείκτες φτώχειας και ανεργίας που παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, οδηγώντας τους σε απελπιστική κατάσταση. Δυστυχώς, όμως όπως αναφέρεται και στην Έκθεση παρά τη διαπιστωμένη υπερβολική φορολόγηση, τα έσοδα από τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά χαμηλά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης, μόνο σε ένα έτος, η Ελλάδα εμφανίζει την τρίτη υψηλότερη αύξηση στην Ε.Ε. στη φορολογική επιβάρυνση, στα φορολογικά έσοδα δηλαδή ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς από 32,4% του ΑΕΠ που ήταν το 2011 αυξήθηκαν σε 33,7% το 2012.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση από τις 28 χώρες της ΕΕ όσον αφορά τους φόρους ακίνητης περιουσίας, ενώ βρίσκεται μέσα στην πρώτη οκτάδα όσον αφορά τη φορολόγηση των καυσίμων. Συγκεκριμένα, οι φόροι ακίνητης περιουσίας για το 2012 αντιστοιχούν στο 1,4% του ΑΕΠ, έναντι μόλις 0,4% το 2010. Η επίδοση αυτή ξεπερνά αρκετά εκείνες των άλλων δύο χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, της Ισπανίας (8η) και της Πορτογαλίας (12η), οι οποίες επίσης χτυπήθηκαν σφοδρά από την κρίση και έλαβαν επίπονα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Αξίζει, μάλιστα, να προστεθεί και η κοινώς –πλέον– ομολογούμενη αποτυχία του μέτρου της επιβολής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες εσόδων από τον προϋπολογισμό που υπολογίζονται στα 400 εκατ. ευρώ, πέραν του αρνητικού αντίκτυπου που είχε στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Σε όλα αυτά, θα πρέπει να προσθέσουμε ότι οι -υπερβολικά υψηλοί- φορολογικοί συντελεστές είναι πολύ υψηλότεροι από τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους, ενώ ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχει πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Από το 2010, μάλιστα, αυξάνεται συνεχώς η φορολογία όταν την ίδια περίοδο μειώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις και η ανεργία αυξάνεται, με αποτέλεσμα την επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πολιτών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η υπερβολική φορολόγηση της περιουσίας των πολιτών αυξάνει το κίνητρο της φοροδιαφυγής, ενώ οδηγεί πολλούς φορολογούμενους στη διαμόρφωση νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων απέναντι στο δημόσιο λόγω αδυναμίας πληρωμής. Επιπλέον, αν και μεταξύ των χωρών που υπερφορολογούν, τα έσοδα από τους φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα παραμένουν συγκριτικά χαμηλά. Κατά τις εκτιμήσεις, αυτό οφείλεται στη φοροδιαφυγή, σε συνδυασμό με τη βίαιη συρρίκνωση της οικονομίας, που προκλήθηκε από τα σκληρά μέτρα λιτότητας, η οποία οδήγησε τους πολίτες στην αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους.

Παρόλο, όμως, που είναι κοινώς αποδεκτό το γεγονός ότι οι Έλληνες υπεφορολογούνται ακόμα και στους κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών, δεν φαίνεται να έχουν γίνει ουσιαστικές κινήσεις για την ελάφρυνση των φορολογούμενων αλλά και την αποκατάσταση των αδικιών.

Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • Ποια μέτρα πρόκειται να λάβετε για την μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, ειδικά των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι παρόλο που το βάρος των φορολογούμενων έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτο, ενώ τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα;

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *