Έγινε το πρωί της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη η προγραμματισμένη κινητοποίηση ενάντια στην Κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, με συγκέντρωση, ενημέρωση του κόσμου και πορεία.

Οι διαδηλωτές μοίρασαν προκηρύξεις στους λιγοστούς περαστικούς που κυκλοφορούσαν στην πλατεία και στις παρακείμενες καφετέριες της Αριστοτέλους. Τα μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα ήταν όλα κλειστά, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πέραν των super markets που λειτούργησαν στο ωράριο 11.00-15.00, ανοιχτά ήταν μόνο τα πολυκαταστήματα, τα μαγαζιά επισιτισμού, καθώς και αυτά των γνωστών αλυσίδων (Ιανός, Public, Hondos Center, Πλαίσιο κ.α.). Δηλαδή λειτούργησαν μόνο τα καταστήματα που ευνοούνται από τα αντεργατικά μέτρα και στοχεύουν στην παγίωση της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, στο ξεχείλωμα του εργασιακού ωραρίου και στις εργασιακές σχέσεις γαλέρας (ή ακόμη και της απλήρωτης και μαύρης εργασίας).

Η παρέμβαση των συλλογικοτήτων με προκηρύξεις, πανό και συνθήματα ξεκίνησε από το βιβλιοπωλείο «Ιανός» και στη συνέχεια το σχετικά μικρό πλήθος των διαδηλωτών κινήθηκε με πορεία στην Τσιμισκή προς το πολυκατάστημα «Public», οι υπεύθυνοι του οποίου -φοβούμενοι πιθανά έκτροπα- κατέβασαν τα ρολά! Το ίδιο έκαναν και οι υπεύθυνοι ασφαλείας στο «Πλαίσιο» στην οδό Βενιζέλου.

Η πορεία κινήθηκε στην οδό Ερμού (πάντα υπό τη “διακριτική” παρουσία των ομάδων «ΔιΑς» και «Δέλτα» της αστυνομίας) και κατέληξε πάλι στην Αριστοτέλους, στα καταστήματα «Hondos Center» και «Ιανός». Το ΠΑΜε διάλεξε τον δρόμο της μοναχικής πορείας, ωστόσο με πλήθος μεγαλύτερο από τον συνολικό κόσμο όλων των άλλων συλλογικοτήτων!

Χ. Μ.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *