Τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και δράσεις της για το προσεχές διάστημα κοινοποιεί η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, ως ακολούθως:

Μουσικές Συναντήσεις στην «Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι»

Το φετινό φεστιβάλ κλείνει τον κύκλο εργασιών του και παρουσιάζει το αποτέλεσμα των επτά χρόνων δράσεων στην Ξάνθη. Φιλοξενεί φίλους και συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και καθηγητές και φοιτητές από μουσικά τμήματα πανεπιστήμιων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. Στον πρώτο κύκλο εργασιών θα συζητηθεί το μέλλον του φεστιβάλ και στον δεύτερο κύκλο η αξιοποίηση των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί στην πόλη. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα ν’ απολαύσει ρεσιτάλ και οι μαθητές και σπουδαστές μουσικής να παρακολουθήσουν τα workshops. Συνδιοργάνωση: Φ.Ε.Ξ. και Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.

Συνοπτικά το πρόγραμμα

  • Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014 και ώρα 20.00 στο σπίτι πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.: «Μουσικότροπο σχόλιο» για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, από το Μουσικό Εργαστήρι Θάσου.
  • Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Panel εργασιών για το φεστιβάλ «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» – πρώτος κύκλος με τον Νίκο Κυπουργό.
  • Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Παρουσίαση του αρχείου «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» – δεύτερος κύκλος με τη Σόνια Θεοδωρίδου.
  • Παρασκευή 24 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: «Ο κόσμος σου να είμ’ εγώ» – Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με την Ομάδα Φωνητικής Έκφρασης και το Μικρό Οργανικό Σύνολο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  • Σάββατο 1 Νοεμβρίου και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης: «Τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» από το φωνητικό σύνολο του Τελλογλείου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «Cantusarte» και τη Χορωδία Θρακικής Εστίας «Το κάστρο». Τη χορωδία διευθύνει η μαέστρος Άλκηστις Τόγια. Στο πιάνο συνοδεύει η διακεκριμένη πιανίστα Ειρήνη Μαύρου.
  • Παρασκευή 7 έως και Κυριακή 9 Νοεμβρίου: Συναυλίες με τα μουσικά σχήματα των πανεπιστημίων Ιονίου, Αδριανούπολης και Φιλιππούπολης. Workshops με τους καθηγητές των πανεπιστημίων.

Ο κινηματογράφος των δημιουργών

Κάθε Τρίτη στις 21.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της Φ.Ε.Ξ.Αφιέρωμα στουςJohn Huston (1906–1987) και Orson Welles (1915–1985). Η Κινηματογραφική Λέσχη της Φ.Ε.Ξ. παρουσιάζει το έργο των μεγάλων σκηνοθετών, «τον κινηματογράφο των δημιουργών». Στην παρουσίαση γίνεται μια σύντομη αναφορά στο συνολικό έργο του σκηνοθέτη, στην προσέγγιση της κινηματογραφικής του γλώσσας καθώς και σκέψεις και επισημάνσεις που αφορούν το περιεχόμενο και τη φόρμα της ταινίας που θα προβληθεί. Οι ταινίες αυτών των σκηνοθετών αποτελούν σύνθετα δημιουργήματα που οδηγούν στην αισθητική απόλαυση μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής «γραφής» και του ύφους τους. Είσοδος ελεύθερη.

Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για… την τέχνη

  • Τετάρτη 1 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Περιορισμοί στην Τέχνη Ι. Με την ιστορικό τέχνης–μουσειολόγο Κική Χριστοδούλου.
  • Τετάρτη 8 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Μνήμες της βουλγαρικής κατοχής στην Ξάνθη (1941-1944): η περίπτωση των αφηγήσεων του Γεωργίου Χρ. Θεοδωρίδη. Με τη Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, υποψήφια διδάκτορα Λαογραφίας στο τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξεινίων Χωρών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Και τις Τετάρτες 15-22 και 29 Οκτωβρίου: Μέρες Ραδιοφώνου Ι-ΙΙΙ.

Με 24 γράμματα και όχι μόνο

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η Ομάδα Δημιουργικής Γραφής της Φ.Ε.Ξ. οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα.

  • Δευτέρα 13 Οκτωβρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης: Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Άγγελου Ζαγοριανού «από θέμα… σε θέμα». Είσοδος ελεύθερη.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *