Τον συγγραφέα Γιώργο Σκαμπαρδώνη και το νέο του βιβλίο «Νοέμβριος» παρουσίασαν την Παρασκευή στην Ξάνθη το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις Πατάκη. Για το βιβλίο των 33 διηγημάτων (τα δύο αναφέρονται στην Ξάνθη) και τον συγγραφέα μίλησαν οι δημοσιογράφοι Σαμή Καραμπουγιούκογλου και Στέφανος Τσιτσόπουλος.

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης έχει περιπλανηθεί σε διάφορα είδη γραφής (μυθιστόρημα, διήγημα, σενάριο για ταινία, κείμενο για μουσικοθεατρική παράσταση),έχοντας συγγράψει δεκατρία βιβλία μέχρι σήμερα. Έλαβε ένα Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 1993 για τη συλλογή «Η στενωπός των υφασμάτων», αυτό του περιοδικού «Διαβάζω» το 2004 για το «Επί ψύλλου κρεμάμενος» και βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το «Περιπολών περί πολλών τυρβάζω».

Σαμή Καραμπουγιούκογλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Στέφανος ΤσιτσόπουλοςΕξηγώντας τον τίτλο τού νέου βιβλίου του, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης δηλώνει: «Από άποψη ηλικίας είμαι λίγο πριν τον Δεκέμβριο. Αλλά “Νοέμβριος” είναι και μια αίσθηση, τωρινά και παλαιά ρίγη, αναστοχασμός, εγκλεισμός, καταβύθιση. Η ψυχή μου είχε γίνει κουβάρι κι ήθελα να λυτρωθώ. Να μιλήσω τραυλά, αποσπασματικά, σταυρωτά, για τους μεγάλους δασκάλους, τον Μανουήλ Πανσέληνο, τον Νίκο Γαβριήλ Πεντζίκη, τον Τάκη Κανελλόπουλο και άλλους. Για εκείνους που μ’ έμαθαν γράμματα στο δημοτικό. Για τους χριστιανούς και τους εβραίους, για τα επιφανή καταστήματα της μνήμης, όπως το βιβλιοπωλείο Μόλχο και το Ντορέ. Για τα μυθικά φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Για τη γυναίκα και το αίνιγμά της. Να υμνήσω δουλοπρεπώς τα σκυλιά, τους σκαντζόχοιρους, τα τρυγόνια κι άλλα ζώα που σέβομαι. Να μιλήσω, μεθυσμένος, για τους φίλους και τους συγγενείς».

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *