Πυκνώνουν οι αντιδράσεις για το κλείσιμο της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Παραθέτουμε ανακοίνωση της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης, δήλωση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και ερώτηση των βουλευτών του Κ.Κ.Ε. Ελένης Γερασιμίδου και Σάκη Βαρδαλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης

Κλείνει η καρδιολογική κλινική Ξάνθης (το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου).

Η καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, αφού για πάνω από τρία χρόνια λειτούργησε με μία μόνο μόνιμη γιατρό, κλείνει. Οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών αποδεκάτισαν την κλινική, αφού πριν από μερικά χρόνια λειτουργούσε με πέντε μόνιμους γιατρούς, οδηγώντας την έτσι σε υπολειτουργία και τελικά σε θάνατο. Όταν μία ολόκληρη γενιά γιατρών και νοσηλευτών έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, είναι ντροπή να επικαλείται οποιοσδήποτε έλλειψη προσωπικού.

Εδώ και καιρό έχουμε αναδείξει την προβληματική λειτουργία του νοσοκομείου η οποία πλέον βασίζεται ξεκάθαρα στην υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλουν οι λιγοστοί εργαζόμενοι του. Η διάλυση της δημόσιας υγείας δεν είναι “καλή διαχείριση δημοσίου χρήματος “ όπως διατείνονται πολλοί, αλλά είναι μία ξεκάθαρη ταξική επιλογή, που κάνει δώρο την υγεία στους μεγαλοεπιχειρηματίες, αδιαφορώντας για την υγεία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αποτέλεσμα αυτής της ολέθριας τακτικής είναι η αδυναμία αντιμετώπισης σοβαρών καρδιολογικών περιστατικών σε έναν ολόκληρο νομό, αφού αυτά θα πρέπει να διακομίζονται σε νοσοκομεία όμορων νομών με ασθενοφόρα. Η εικόνα λοιπόν, χωρίς καμία διάθεση υπερβολής, θα είναι τριτοκοσμική.

Απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση, τόσο στο πρόβλημα της καρδιολογικής κλινικής, όσο και στα υπόλοιπα προβλήματα που έχουμε αναδείξει στον τομέα της υγείας.

Απαιτούμε να αποδοθούν οι πολιτικές και διοικητικές ευθύνες σε όλους όσοι οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το τραγικό σημείο.

Καλούμε όλους τους πολίτες της Ξάνθης στην Κεντρική Πλατεία της πόλης την Τρίτη στις 6 το απόγευμα, για να διαδηλώσουμε για την υγεία μας.

Γραφείο τύπου Π.Α.Μ.-Θ.

«Η Καρδιολογική Κλινική της Ξάνθης δεν πρέπει να κλείσει σε κάθε περίπτωση, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των πολιτών και θα κάνω ότι είναι δυνατό για να το επιτύχω» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, μετά από ενημέρωση που είχε από το Νοσοκομείο της Ξάνθης για τη χορήγηση αδείας άνευ αποδοχών της Διευθύντριας της Καρδιολογικής, γεγονός που θα οδηγηθεί στο κλείσιμο της κλινικής.

Ο Περιφερειάρχης άμεσα κινητοποιήθηκε και επικοινώνησε με το Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας & Θράκης κ. Γεώργιο Καλτσίδη και στη συνέχεια με τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τους οποίους ενημέρωσε για το θέμα και ζήτησε την προσωπική τους παρέμβαση, ενώ τόνισε: «Πρέπει να εξευρεθεί άμεσα λύση. Επ’ ουδενί δεν πρέπει η κλινική και μάλιστα της Καρδιολογικής που είναι υψηλής διακινδύνευσης για την έγκαιρη αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων από τα οποία εξαρτάται η ζωή των συμπολιτών μας. Ο Υπουργός είχε θετική προσέγγιση και τον ευχαριστώ γι’ αυτό».

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Σε αναστολή της λειτουργίας της, οδηγείται πλέον, η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Να σημειωθεί πως για τη λειτουργία της κλινικής απαιτείται η ύπαρξη ενός τουλάχιστον γιατρού Επιμελητή Α΄ ή Διευθυντή και με αυτόν τον οριακό τρόπο λειτουργίας, δούλευε μέχρι σήμερα. Όμως έπειτα από την άδεια άνευ αποδοχών για ένα έτος, που έλαβε η Διευθύντρια, η κλινική οδηγείται σε αναστολή της λειτουργίας της.

Η χρόνια όμως έλλειψη προσωπικού, που δε αντιμετωπίζεται με μεταφερόμενους γιατρούς απ’ άλλα νοσοκομεία, οδήγησαν την καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου στην οριακή λειτουργία της, με όποιες συνέπειες μπορεί να είχε αυτό στην Υγεία των ασθενών που προσέρχονταν σε αυτή, αλλά και στις συνθήκες εργασίας του προσωπικού της κλινικής. Μάλιστα το ΚΚΕ είχε αναδείξει το θέμα και στην βουλή με σχετική Ερώτηση (αρ. πρωτ. 5499/15.12.2014) από τον Δεκέμβριο του 2014

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μπροστά πλέον στον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας της καρδιολογικής κλινικής, προχωρούν σε κινητοποίηση, ενάντια στο κλείσιμο και την υποστελέχωση της.

Για την κατάσταση που επικρατεί και στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων που με την πολιτική τους μέχρι σήμερα στο χώρο της υγείας, της υποχρηματοδότησης και της συστηματικής υποβάθμισης της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, βάζουν σε κίνδυνο την ίδια την υγεία των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών.

Είναι η πολιτική που υπηρετεί τη στρατηγική της Ε.Ε. των μονοπωλίων, που φροντίζει να εξασφαλίζει επαρκή χρηματοδότηση για το κεφάλαιο, πετσοκόβοντας ακόμα και τα ελάχιστα που παρέχονταν στους εργαζόμενους από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Επειδή τα προβλήματα που εντοπίζονται στην δημόσια πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία δεν μπορούν να λύνονται με αποσπάσεις και δανεικούς γιατρούς για την οριακή λειτουργία των κλινικών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:

Την αποτροπή της αναστολής της λειτουργίας της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης με την κάλυψη όλων των κενών με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης γιατρών ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *