Δύο ερωτήσεις προς ισάριθμους υπουργούς κατέθεσαν βουλευτές του Κ.Κ.Ε. αναφορικά με τα ζητήματα των εταιριών «Πλαστικά Θράκης» και «Μαρινόπουλος. Τα κείμενα έχουν ως εξής:

Πλαστικά Θράκης

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Απολύσεις εργαζόμενων στα «Πλαστικά Θράκης Α.Ε.»

Η εταιρεία «Πλαστικά Θράκης Α.Ε.», που βρίσκεται στην Π.Ε. Ξάνθης, στο βωμό της διασφάλισης και της αύξησης της κερδοφορίας της και με πρόσχημα τη μείωση των παραγγελιών σε συγκεκριμένο τμήμα του εργοστασίου της, στο Μαγικό της Π.Ε. Ξάνθης, προχώρησε σε 15 απολύσεις παλαιών εργαζομένων. Βάφτισε τις απολύσεις «εθελούσιες αποχωρήσεις» με το τρομοκρατικό δίλημμα πως, αν δεν υπογράψουν, θα απολυθούν αργότερα χωρίς το μπόνους που τους δίνει τώρα και το αναφέρει ως κίνητρο. Να σημειωθεί πως η εταιρεία διατηρεί 14 εταιρείες σε 4 Ηπείρους (Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Ασία), έχει τεράστια κερδοφορία, ενώ μάλιστα το προηγούμενο διάστημα βραβεύτηκε ανάμεσα στις 10 καλύτερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της «Πλαστικά Θράκης Α.Ε.», πληρώνουν ακριβά την αύξηση των κερδών της εταιρείας αφού κατά την περίοδο της ανάπτυξης της αλλά και στην περίοδο κρίσης, πραγματοποιήθηκαν 200 «εθελούσιες απολύσεις». Παράλληλα το προηγούμενο διάστημα προσλήφθηκαν εργαζόμενοι με τις νέες εξευτελιστικές εργασιακές σχέσεις (μισθός 586€ για εργαζόμενους κάτω των 29 ετών).

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να ανακληθούν άμεσα όλες οι απολύσεις και να διασφαλιστεί η μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας;

Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.

Μαρινόπουλος

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Θέμα: Προβλήματα εργαζομένων στην επιχείρηση «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.»

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχώρησαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.», διεκδικώντας την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας και την άμεση επαναχορήγηση των επιδομάτων γάμου και διαχειριστικών λαθών.  Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση στο κατάστημα «Καρφούρ» στο εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας για μειώσεις των μισθών, περικοπή επιδομάτων, νέα καθυστέρηση καταβολής μισθών και ατομικές συμβάσεις. Η εργοδοσία θορυβημένη από τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων, κάλεσε τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Είναι προφανής η προσπάθεια της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να ποινικοποιήσει την συνδικαλιστική δράση, κάτω και από την προστασία της αντεργατικής πολιτικής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και να εξασφαλισθεί η τακτική πλέον πληρωμή τους.
  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων.

Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου και Χρήστος Κατσώτης

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *