Μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές που το Μπουργκάς είχε λάβει το βραβείο «Καλύτερης βουλγαρικής πόλης για να ζει κάποιος» (φέτος διακρίθηκε ως η πόλη με την καλύτερη αθλητική υποδομή), η Σόφια παίρνει τα ηνία της σχετικής αξιολόγησης και το βραβείο που απονέμεται από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ σε ειδική τελετή που γίνεται στο Εθνικό Μέγαρο Πολιτισμού.

Η βουλγαρική πρωτεύουσα παίρνει για τρίτη φορά το βραβείο της κατάταξης που διοργανώνεται από την εφημερίδα «24 chasa» και το «Darik Radio», επικρατώντας φέτος με είκοσι βαθμούς περισσότερους από τη δεύτερη πόλη στην κατάταξη.

Η αντικειμενική αξιολόγηση των πόλεων έγινε σύμφωνα με 33 κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν οικολογική κατάσταση, δυνατότητες άθλησης και ποδηλατόδρομους, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, κατάσταση του κεντρικού δρόμου της πόλης, αριθμό θέσεων στάθμευσης, χρόνο παραμονής σε μποτιλιαρίσματα, δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους, κατάσταση νοσοκομείων, απόσταση από αεροδρόμιο, αριθμό πανεπιστημίων και λυκείων με διδασκαλία ξένων γλωσσών, στατιστικά στοιχεία για την εγκληματικότητα, αριθμό γεννήσεων κατά κεφαλή κ.α.

Οι εντατικοί ρυθμοί κατασκευής υποδομών (μεταφορικών, εκπαιδευτικών και κοινωνικών), έδωσαν το βασικό βάρος στην επιλογή της Σόφιας στη φετινή κατάταξη. Πέρσι το βραβείο πήραν η παραθαλάσσια πόλη Μπουργκάς και η παλιά πρωτεύουσα της χώρας Βελίκο Τύρνοβο που φέτος έλαβε το βραβείο «ιστορικής πόλης».

Η πόλη Χάρμανλι πήρε το ειδικό βραβείο της κατάταξης. Φέτος το βραβείο λεγόταν «ηρωίδα πόλη» και δόθηκε στο Χάρμανλι επειδή είναι η πρώτη πόλη της χώρας που δέχεται το κύμα μεταναστών, αφού βρίσκεται κοντά στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα. Πιο πράσινη πόλη της Βουλγαρίας αναδείχτηκε η πόλη Χισάρια, γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της, ενώ ομορφότερη πόλη το Ασένοβγκραντ.

Η Σόφια έλαβε και άλλα δύο βραβεία στις επιμέρους κατηγορίες. Το ένα ήταν «Hi-tech» πόλη της χώρας, ενώ το δεύτερο ήταν το ειδικό βραβείο του Εθνικού Μεγάρου Πολιτισμού. Καλύτερη πόλη για τη διοργάνωση πάρτι εξελέγη η παραθαλάσσια πόλη Πριμόρσκο, ενώ η πόλη Στάρα Ζαγκόρα της νότιας Βουλγαρίας, αναδείχτηκε ως η πόλη με τις περισσότερες προοπτικές.

(με πληροφορίες από grreporter)

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *