Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 22 Απριλίου στην αίθουσα του αμφιθεάτρου της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η εκδήλωση της Κ.Ο Ξάνθης του Κ.Κ.Ε. για την αντιπλημμυρική προστασία.

Κατά την εκδήλωση έγινε αναλυτική παρουσίαση του προβλήματος των τεράστιων ελλείψεων σε αντιπλημμυρικά έργα και κατάλληλες υποδομές που να προστατεύουν τις κατοικημένες περιοχές, αλλά και τις καλλιέργειες.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο γεωλόγος-δασολόγος, καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής του εργαστηρίου διευθέτησης ορεινών υδάτων Παναγιώτης Στεφανίδης, έκανε μια πολύ αναλυτική παρουσίαση των πολύ σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται από την μη ύπαρξη υποδομών σε περιοχές που είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρχουν τα αντίστοιχα έργα και για την τεχνογνωσία που υπάρχει για την κατασκευή τους. Τόνισε ιδιαίτερα ότι δεν μπορεί να αποδίδεται στη “θεομηνία” ή στην “κακή στιγμή” η αναπόφευκτη καταστροφή που ακολουθεί την μη συγκράτηση των υδάτων, αλλά και των μεταφερόμενων υλικών από αυτά όταν τα έργα υποδομής απουσιάζουν. Επίσης αναφέρθηκε στη σημασία της προστασίας των δασών, που μπορούν να αποτελέσουν μια φυσική ασπίδα από την πιθανότητα της πλημμύρας στις πεδινές περιοχές.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη Λαϊκή Συσπείρωση και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζιώγας. Στην ομιλία του τόνισε ότι οι ελλείψεις και η μη κατασκευή έργων υποδομής είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής, ενταγμένης στα πλαίσια της Ε.Ε. Η πολιτική που τσακίζει τους μισθούς, τις συντάξεις, που λεηλατεί τα ασφαλιστικά ταμεία και καταβαραθρώνει τα λαϊκά δικαιώματα, έχει ακριβώς την ίδια αιτία με την μη επιλογή σαν “μη παραγωγικά” των απαραίτητων έργων υποδομής που θα παρέχουν επαρκή προστασία από καταστροφές, δεν είναι άλλη από τον δρόμο ανάπτυξης που ακολουθείται που σαν στόχο έχει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Επίσης αναφέρθηκε στις τεράστιες ευθύνες των περιφερειών που στηρίζουν αυτήν την πολιτική, οι οποίες δεν προσλαμβάνουν το απαραίτητο προσωπικό για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων με αποτέλεσμα πολλές περιοχές να μένουν κυριολεκτικά ξεκρέμαστες σε άσχημες καιρικές συνθήκες, με σοβαρές καταστροφές σε οικισμούς αλλά και καλλιέργειες.

Η οριστική επίλυση των ζητημάτων αυτών δεν μπορεί να βρίσκεται σε έναν άναρχο δρόμο ανάπτυξης που το μόνο που προτάσσει είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Απαιτείται άλλη κοινωνική οργάνωση, όπου τα κλειδιά της οικονομίας και ο πλούτος θα ανήκουν στον λαό και με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό θα αξιοποιηθούν όλες εκείνες οι υπαρκτές δυνατότητες για να κατασκευαστούν τα απαραίτητα έργα υποδομής και διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που θα ικανοποιούν τις κοινωνικές ανάγκες για οικισμούς και καλλιέργειες” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν ερωτήσεις και πλούσια συζήτηση.

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *