Στις 27 Απριλίου του 1941 ξεκινούσε η γερμανική κατοχή της Αθήνας που κράτησε 42 μήνες.

Επειδή όλα αυτά δεν είναι γενικά και αόριστα αλλά πίσω τους υπάρχουν ονόματα και… διευθύνσεις, παραθέτουμε κάποια σχετικά:

Τις μηχανοκίνητες μονάδες των Γερμανών υποδέχτηκαν οι δήμαρχοι Αθήνας και Πειραιά (Πλυτάς και Μανούσος), ο νομάρχης (Πεζόπουλος) και ο στρατηγός Καβράκος. Ο στρατιώτης Κώστας Κουκίδης κατεβάζει την ελληνική σημαία από την Ακρόπολη και πέφτει τυλιγμένος μ’ αυτήν από τον βράχο, ενώ λίγο αργότερα αυτοκτονεί με δηλητήριο η Πηνελόπη Δέλτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της πόλης από τους Γερμανούς

Η συνέχεια από τον Γιώργο Αλεξάτο, που αποτυπώνει ανάγλυφα τα περί τον Χρήστο Καβράκο (δείτε και εδώ):

Ήταν 27 Απριλίου 1941 όταν οι ναζί κατακτητές εισήλθαν στην έρημη Αθήνα, οι κάτοικοί της οποίας κλείστηκαν στα σπίτια τους, αντιδρώντας έτσι στους εισβολείς. Ενώ ήδη είχε υπογραφεί η συνθηκολόγηση με όρους ατιμωτικούς για τον ελληνικό στρατό, από τους επικεφαλής του στρατηγούς (Τσολάκογλου, Μπάκο, Δεμέστιχα κ.ά.) που θα σχηματίσουν αμέσως μετά την πρώτη κατοχική κυβέρνηση, τους ναζί υποδέχεται στην πρωτεύουσα, στη διασταύρωση Κηφισίας και Αλεξάνδρας, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους διορισμένους από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου δημάρχους Αθήνας και Πειραιά και τον νομάρχη Αττικοβοιωτίας,επικεφαλής της οποίας βρίσκεται ο φρούραρχος της πόλης υποστράτηγος Χρήστος Καβράκος ο οποίος την παρέδωσε και τυπικά στους κατακτητές.

Έχοντας συμμετάσχει στους πολέμους της περιόδου 1912-22, ο τρικαλινόςΧρήστος Καβράκοςήταν διοικητής του 5ου Συντάγματος Πεζικού της γενέτειράς του, όταν στις 2 Φεβρουαρίου 1925 έγινε η μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών της περιοχής με αίτημα τη διανομή χωραφιών, στην οποία συμμετείχαν και οι εργάτες και επαγγελματίες της πόλης των Τρικάλων.Ο Καβράκος ήταν αυτός που διέταξε τον στρατό να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών, δολοφονώντας εφτά συμπολίτες του -μεταξύ των οποίων και ένα δωδεκάχρονο κοριτσάκι- και τραυματίζοντας άλλους είκοσι πέντε. Για το έγκλημά του αυτό και για την προδοτική του στάση στις 27 Απριλίου 1941 και στη συνέχεια, ο Καβράκος εκτελέστηκε τον Δεκέμβριο 1944 από την ΟΠΛΑ.

Εντούτοις, η μνήμη του δολοφόνου εθνοπροδότη τιμάται από το ελληνικό κράτος. Το στρατόπεδο του 5ου Συντάγματος στα Τρίκαλα (σ.σ. πρόκειται για τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών, τη δεύτερη τη τάξει παραγωγική σχολή του στρατού ξηράς!), καθώς και μια οδός της πόλης φέρουν το όνομά του, ενώ υπάρχει και προτομή του για να θυμίζει τις υπηρεσίες του προς… το έθνος!

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *