Την παράσταση «Ο Τάκης ο πειραματάκης και το μυστικό του δάσους» παρουσιάζουν το απόγευμα (19.00) της Δευτέρας 1 και 8 Ιουνίου στον χώρο του θιάσου «Ανατολικά του Νέστου» (Βελισαρίου 26) οι «Σουρεαλιστικές Διδασκαλίες Ξάνθης».

Οι ΣουΔιΞα (εδώ) δεν είναι παρά ο Γιώργος Έψιμος και ο Χρήστος Ραυτόπουλος, που παρουσιάζουν την ευφάνταστη παράσταση με την υποστήριξη της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας “SciCo”. Στο στήσιμο έχουν βοηθήσει αρκετοί άλλοι άνθρωποι, όπως η Χρύσα Χατζηχαραλάμπους που ζωγράφισε τα κουστούμια, ο Ανδρέας Σεμπέπος που βοήθησε στα «μαστορέματα», η Κατερίνα Καραβασιλείου που έφτιαξε το video-trailer (εδώ) και ο Δημήτρης Σφυρής που βιντεοσκόπησε.

Ο Γιώργος Έψιμος δίνει το ιστορικό και το πλαίσιο της σπουδαίας ιδέας του, λέγοντας: «Ξεκίνησε από δραστηριότητες που έκανα παλιότερα (θεατρικές παραστάσεις) είτε με μικρά είτε με μεγαλύτερα έργα που όλα έχουν το επιστημονικό περιεχόμενο. Όταν ήμουν στη Αθήνα έκανα ένα-δυο χρόνια με μια ομάδα που εκλαΐκευε επιστημονικά θέματα και ένας από τους τρόπους που το έκανε ήταν το θέατρο. Όταν διορίστηκα εδώ το κουβάληαα μαζί μου. Η απόφαση να στηθεί αυτή η πρώτη παράσταση πάρθηκε πριν μερικούς μήνες. Την έκανα για χρόνια με πολύ απλό τρόπο σε διάφορους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους και σε διάφορα μέρη. Εδώ βρέθηκε και ο Χρήστος Ραυτόπουλος, που έχει τελειώσει Τ.Ε.Ι. ηλεκτρολογίας και ήταν αυτό που χρειαζόταν. Φτιάξαμε τα σκηνικά, «ντύσαμε» με διάφορα την παράσταση, όπως τα φώτα που ήταν κάτι καταλυτικό και αναδεικνύει την παράσταση. Ο Χρήστος αγαπάει τη δουλειά του και κάνει μεθοδικά πράγματα που την απογειώνουν. Οι ΣουΔιΞα είμαστε οι δυο μας, αν και τώρα που το προχωράμε έχουμε στο νου μας να συνεργαστούμε και με άλλους. Και όλο αυτό γίνεται πρώτα για να καλυφθεί μια δική μας ζωηρή ανάγκη».

«Θέλουμε να πούμε αυτά που δεν χωράνε στις σχολικές αίθουσες»

Όλο αυτό γίνεται επειδή οι Σουρεαλιστικές Διδασκαλίες Ξάνθης θέλουν να μιλήσουν στους νέους. «Αυτό που θα παρουσιάσουμε τώρα είναι για παιδιά, αλλά θα κάνουμε αντίστοιχες παραστάσεις και για έφηβους» λέει ο Γιώργος Έψιμος. «Θέλουμε να πούμε αυτά που δεν χωράνε στις σχολικές αίθουσες. Είναι καλό να διαχειριζόμαστε και να εκλαϊκεύουμε κάποια στοιχεία της επιστήμης, να περάσουμε μηνύματα. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι η ιστορία δυο παιδιών που ζουν σ’ ένα χωριό και ξεκινούν να μάθουν το μυστικό του δάσους. Ο Τάκης θέλει να δοκιμάζει (γι’ αυτό και «πειραματάκης»), η δε φίλη του κοιτάζει χρώματα και όχι πράγματα, είναι περισσότερο της φαντασίας. Και μαζί ανακαλύπτουν διάφορα. Ξεκινάμε με δύο παραστάσεις αλλά έχουμε στόχο να παίξουμε όλο τον Ιούνιο αν πάει καλά. Θα την παίξουμε κι αλλού και τον Σεπτέμβρη, θέλουμε να τη συνεχίσουμε και τον χειμώνα και παράλληλα θα δούμε για μια νέα παράσταση. Ίσως «ο Τάκης πειραματάκης και το μυστικό του βυθού». Και έχουμε βλέψεις για διάφορα άλλα, όπως μια παράσταση για εφήβους που να αγγίζει όσα συζητούν (facebook, ανθρώπινες σχέσεις, ναρκωτικά κ.α.)».

«Υπάρχει πιο σουρεαλιστικό από τη διδασκαλία στις σχολικές αίθουσες;»

Όσο για το ζήτημα του χώρου, ο συνομιλητής μας σημειώνει: «Φυσικά και θέλουμε να έχουμε χώρο. Δοκιμάζουμε και αν αυτό το πράγμα σταθεί καλά, θα προσπαθήσουμε να βρούμε και χώρο. Προς το παρόν φιλοξενούμαστε από τον θίασο «Ανατολικά του Νέστου» στην οδό Βελισαρίου και από Σεπτέμβρη βλέπουμε. Μας ενδιαφέρει επίσης και η φιλοξενία από κάποιο σύλλογο, που θα λύσει το πρόβλημα του χώρου».

Κλείσαμε τη συνομιλία μας, με τον Γιώργο Έψιμο να εξηγεί τα της ονομασίας και να καταθέτει τα… κορυφαία από όλα όσα είπαμε: «Τις λέμε σουρεαλιστικές για να κάνουν αντίθεση μ’ αυτό που έχουμε ονομάσει πραγματική διδασκαλία. Που όμως –αν το σκεφτείς- αυτή ακριβώς είναι η σουρεαλιστική! Μπαίνω σε μια αίθουσα που είναι άλλοι τριάντα μέσα, οι οποίοι δεν θέλουν να είναι εκεί. Και τους ρωτάω πράγματα που ξέρω, σα να ρωτάω “πώς με λένε;”. Δεν υπάρχει πιο σουρεαλιστικό από αυτό!»…

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *