Μακραίνει ώρα με την ώρα ο κατάλογος των επιχειρήσεων (μεγάλων και μικρότερων) που ασκούν αφόρητη πίεση και τρομοκρατία στους εργαζόμενους, με πρόσχημα την πιθανή επικράτηση του “όχι” στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις επιβλήθηκε υποχρεωτική αργία και δόθηκαν υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών στο προσωπικό. Σε άλλες περιπτώσεις μεταφέρθηκε η καλοκαιρινή άδεια υποχρεωτικά για την επόμενη εβδομάδα με το πρόσχημα της κρίσης. Την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις στην ουσία εξαιρούνται από τα capital controls, οι εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία για ακόμα περισσότερες απολύσεις, για ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση του κόστους.

Απειλές, συστάσεις για την κυριακάτικη ψήφο, διακοπή πληρωμών -τη στιγμή μάλιστα που μέχρι τώρα γίνονταν ηλεκτρονικά και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εξακολουθούν να είναι ανοιχτές-, κλείσιμο εταιριών (lock out) ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος, με ταυτόχρονη συνεννόηση μεταξύ εταιριών και εργοδοτών για δημιουργία κοινού κλίματος τρομοκράτησης ακόμα και σε επιχειρήσεις ανταγωνιστικές μεταξύ τους.

Ευθύνες για την παραπάνω κατάσταση έχει σαφώς και η κυβέρνηση. Πέντε μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣυΡιζΑ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας εξακολουθεί να απουσιάζει από τους εργασιακούς χώρους και το Ι.Κ.Α. εξακολουθεί είναι άφαντο. Ειδικά αυτές τις ημέρες, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους έπρεπε να είναι δίπλα στον εργαζόμενο και όχι εξαφανισμένοι από τους εργασιακούς χώρους…

Ενδεικτικά (από μαρτυρίες σε Μ.Μ.Ε. και στο διαδίκτυο)

  • ΓεΚ “Τέρνα”: ανακοινώθηκε αναστολή τεσσάρων μεγάλων έργων
  • “Geosystems”: δίνουν άδεια άνευ αποδοχών
  • “Nokia”: ξεκάθαρη πίεση για να ψηφιστεί το “ναι”
  • “Forum” Α.Ε.: υποχρεωτική άδεια μέχρι νεωτέρας
  • Ε-food.gr: ομοίως
  • “Aθηνόραμα”: δεν έκανε λοκ άουτ αλλά απολύσεις
  • “Τeleperformance”: πιέσεις για ψήφιση του “ναι”
  • “Πλαίσιο”: οι πιέσεις είναι άμεσες χωρίς να τηρούνται ούτε προσχήματα
  • “ΒΙΑΝΕΞ” φαρμακευτική (Γιαννακόπουλος): “η καταβολή του μισθού για τον Ιούνιο αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας…“.

Μοναδική… παραφωνία η “Σκλαβενίτης Α.Ε. που πλήρωσε μετρητοίς όλους τους υπάλληλους και τα στελέχη για τον μήνα που μόλις έκλεισε. Θεώρησε άδικο να σταθούν στις ουρές πάνω από 500 υπάλληλοι για μόλις 60 ευρώ…

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *