Συγκέντρωση αλληλεγγύης και συμπαράστασης στην Ελλάδα πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (H.D.P.) και του Δημοκρατικού Συνεδρίου των Λαών (H.D.K.). Με τον πρόεδρο του κόμματος αλλά και τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Τουρκίας να καταθέτουν την προθυμία τους για βοήθεια στη χώρα.

Η ομάδα των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά από το ελληνικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης επί της οδού Ιστικλάλ και ύψωσε πανό με τα συνθήματα «Ζήτω η ελευθερία των λαών» και «Ο αγώνας των λαών θα σπάσει τις αλυσίδες του καπιταλισμού» στα ελληνικά, κουρδικά και τουρκικά. Με πλακάτ στα χέρια οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της ελληνικής κυβέρνησης.

Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας προς τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Στο όνομα μιας Ευρώπης των ενωμένων χωρών στη βάση της συμπαράστασης, στηρίζουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας και τον ΣυΡιζΑ” αναφέρει ο συμπρόεδρος του H.D.P. Σελαχατίν Ντεμιρτάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Θετικοί σε πιθανή βοήθεια

Προηγουμένως, ο βουλευτής του H.D.P. Ερτουγρούλ Κιουρκτσού είχε δηλώσει ότι “η Τουρκία μπορεί να αναλάβει το χρέος ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι θα κερδίσει τη φιλία του ελληνικού λαού και τη δυνατότητα να μετατραπεί το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης. Η Τουρκία κατά το έτος 2013 προχώρησε σε βοήθεια προς διεθνείς οργανισμούς ύψους 1,9 δισ. δολαρίων. Οι πηγές της Τουρκίας είναι αρκετές για τη βοήθεια αυτή προς την Ελλάδα. Μπορεί επίσης να παράσχει τη στήριξη αυτή προς την Ελλάδα και υπό μορφή δανείου με μηδενικό επιτόκιο“. Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση αυτή, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί είπε ότι “θα το εξετάσουμε αν υπάρξει επίσημη πρόταση“.

Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την Ελλάδα ” δήλωσε και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αχμέτ Νταβούτογλου. “Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο την Ελλάδα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια και οι εμπορικές σχέσεις για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Θα συζητήσουμε μαζί το κάθε βήμα απέναντι στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Αμέσως μόλις τελειώσουν οι διεργασίες σχηματισμού κυβέρνησης της χώρας μας και με την πρώτη ευκαιρία θα επικοινωνήσουμε με την Ελλάδα για μία διάσκεψη εμπορικού χαρακτήρα” δήλωσε Νταβούτογλου στην συνεδρίαση του κόμματος.

πηγή: turkishgreeknews

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *