Έναν πολύ χρήσιμο οδηγό για τα όσα μπορεί να κάνει κάποιος αν χρειαστεί να δώσει τις πρώτες βοήθειες σε σκύλο που έχει δηλητηριαστεί, δημοσίευσε η ιστοσελίδα livingwithdogs.gr που εξειδικεύεται σε θέματα συμπεριφοράς και υγείας των κατοικίδιων ζώων.

Όπως σωστά επισημαίνει ο συντάκτης του κειμένου, ο οδηγός έχει συνταχθεί για να βοηθήσει σε περίπτωση που δεν μπορεί να βρει κάποιος κτηνίατρο και όχι για να τον αντικαταστήσει.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο της. Υπάρχουν δηλητήρια που τα συμπτώματα είναι άμεσα (δηλητηρίαση από στρυχνίνη) και δηλητήρια που τα συμπτώματα αργούν να εμφανιστούν (δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακο).

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι:

•Εμετός

•Διάρροια

•Κρίσεις

•Αίμα στα κακά

•Λήθαργος

•Αίμα από τη μύτη

•Αρρυθμία.

Συμπτώματα γαστρονομικής δηλητηρίασης είναι η έλλειψη όρεξης και ο εμετός. Προκαλείται συνήθως από τη βρώση σκουπιδιών, μπογιάς και τοξικών φυτών. Επίσης διάρροια, που προκαλείται από σοκολάτα, δάγκωμα φιδιού και τοξικά φυτά.

Συμπτώματα δηλητηρίασης νευρικού συστήματος είναι οι κρίσεις. Μπορεί να προκληθεί από στρυχνίνη, αλκοόλ, μαριχουάνα, εντομοαπωθητικό, καπνό, παράγωγα πετρελαίου, υγρά καθαριστικά, υγρό πιάτων, γυαλιστικό επίπλων και τοξικά φυτά.

Αιμορραγία ή αναιμία μπορεί να προκληθεί στον σκύλο εάν φάει ποντικοφάρμακο, μεγάλη ποσότητα σκόρδου ή κρεμμυδιού, γλυκό τριφύλλι. Υπάρχουν κάποια είδη φτέρης που προκαλούν αιμορραγία, αναιμία ακόμη και θάνατο.

Εάν ο εμετός του σκύλου έχει μπλε χρώμα είναι πιθανό να έχει δηλητηριαστεί από ποντικοφάρμακο.

Εάν ο σκύλος πιει αντιψυκτικό, το πιθανότερο είναι να πεθάνει από ηπατική ανεπάρκεια. Ηπατική ανεπάρκεια μπορούν να προκαλέσουν επίσης πολλά φυτά όπως caladium hortulanum, αμάρανθος, dieffenbachia, dieffenbachia, κρίνα (lilium & hemerocallis).

Τι πρέπει να κάνεις

•Να τηλεφωνήσεις αμέσως στον κτηνίατρο. Πρέπει να γνωρίζεις την πιθανή αιτία της δηλητηρίασης και πριν πόση ώρα συνέβη.

•Εάν δεν έχουν περάσει πάνω από δύο ώρες από τη στιγμή που ο σκύλος έχει καταπιεί το δηλητήριο, προσπάθησε να προκαλέσεις εμετό. Εάν έχουν περάσει πάνω από δύο ώρες, το δηλητήριο πιθανόν να βρίσκεται στο λεπτό έντερο του ζώου και ο εμετός δεν θα το αποβάλει. Παρόλα αυτά προκάλεσε εμετό εάν ο κτηνίατρος σε συμβουλέψει.

•Να υπάρχει πάντα στο σπίτι και στις διακοπές hydrogen peroxide, κοινώς οξυζενέ, για να προκαλέσεις εμετό. Αφού του χορηγήσεις το υγρό -και ο σκύλος μπορεί να σταθεί στα πόδια του- προσπάθησε να κάνεις μία μικρή βόλτα μαζί του για να ενεργήσει το φάρμακο. Προσοχή μην δώσεις στο σκύλο σου οξυζενέ που χρησιμοποιείται για τη βαφή μαλλιών. Αγόρασε το κατάλληλο προϊόν αφού συμβουλευτείς τον κτηνίατρο.

•Μπορείς επίσης να προκαλέσεις εμετό με αλατόνερο. Σε ένα ποτήρι νερό διάλυσε τρεις κουταλιές αλάτι και χορήγησε το διάλυμα από το στόμα με σύριγγα.

Τι δεν πρέπει να κάνεις

•Μην δώσεις στον σκύλο σου να πιει υγρά εκτός από φάρμακα που προκαλούν εμετό.

•Εάν ο σκύλος σου παθαίνει κρίσεις, μην προσπαθήσεις κατά την διάρκειά τους να προκαλέσεις εμετό. Μπορεί να προκαλέσεις εισροφητική βρογχοπνευμονία.

Μη προσπαθήσει να προκαλέσεις εμετό όταν ο σκύλος δεν έχει τις αισθήσεις του και δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια του ή όταν ο σκύλος έχει καταπιεί προϊόντα πετρελαίου, υγρό καθαριστικό, λευκαντικό, προϊόντα απόφραξης σωλήνων ή άλλο ισχυρό οξύ ή αλκάλιο.

Θα πρέπει να έχετε μαζι σας, στο αυτοκίνητο και στο σπίτι:

• Σύριγγες 2,5 ml και 5 ml

• Ενεργό άνθρακα (καρβουνάκι). Πωλείται στο φαρμακείο σε μορφή κάψουλας που την ανοίγετε και το περιεχόμενο το διαλύετε σε λίγο νερό. Με τη μεγάλη σύριγγα ρίχνετε το διάλυμα στο στόμα του ζώου. Για κάθε ζώο χρειάζονται τέσσερις-πέντε κάψουλες.

• Εμετικό σιρόπι ή ενέσιμες αμπούλες. Πωλούνται στα φαρμακεία. Αν δεν έχετε τέτοια εμετικά, δοκιμάστε αλάτι ή σόδα σε χλιαρό νερό. Ρίχνετε με σύριγγα όσο περισσότερο από το διάλυμα στο στόμα του ζώου μέχρι να κάνει εμετό.

• Ενέσιμο διάλυμα κορτιζόνης solu cortef 500 mg. Πωλείται στα φαρμακεία. Σπάτε τη γυάλινη αμπούλα με τη βοήθεια ενός χαρτιού ή πανιού για να μην κοπείτε. Τραβάτε με τη σύριγγα τον υγρό διαλύτη από τη γυάλινη αμπούλα και το ρίχνετε μέσα στην αμπούλα με τη σκόνη. Το κουνάτε λίγο για να διαλυθεί. Το τραβάτε στη σύριγγα, αφαιρείτε τον αέρα και κάνετε ενδομυϊκή ένεση στο μπούτι του ζώου (πάνω φαρδύ μέρος ποδιού). Γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις αν θέλετε να σώσετε το ζώο. Μη διστάζετε. Το ζώο εκείνη τη στιγμή υποφέρει τόσο πολύ που δεν πρόκειται καν να αισθανθεί το τσίμπημα της βελόνας.

• Ατροπίνη: Πωλείται στα φαρμακεία σε αμπούλες πλαστικές ή γυάλινες. Είναι φτηνό. Προμηθευτείτε τουλάχιστον δέκα αμπούλες. Σε περίπτωση δηλητηρίασης τραβάτε με τη σύριγγα το περιεχόμενο δύο-τριών αμπουλών ατροπίνης και κάνετε ενδομυϊκή ένεση, όπως με την κορτιζόνη. Αν οι σπασμοί δεν σταματήσουν, μετά μισή ώρα επαναλαμβάνετε με ένεση δύο ακόμη αμπουλών ατροπίνης. Μη χρησιμοποιείτε περισσότερες αμπούλες ατροπίνης γιατί μπορεί να κάνουν ζημιά στο ζώο.

Η αντιμετώπιση αυτή αφορά σε δηλητηριάσεις από φυτοφάρμακα. Το ζώο παρουσιάζει σπασμούς, σάλια, τρέμουλο, ασθματική αναπνοή, απώλεια κοπράνων, κώμα. Είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος δηλητηρίασης. Χρειάζεται άμεση επέμβαση. Αν δεν μπορείτε εσείς να κάνετε αυτά που περιγράφουμε παραπάνω, φροντίστε να βρείτε αμέσως έναν κτηνίατρο.

Δηλητηρίαση από ποντικοφάρμακο

Η μόνη άμεση αντιμετώπιση είναι το εμετικό διάλυμα. Δυστυχώς σε τέτοια περίπτωση αργούν να φανούν τα συμπτώματα, τα οποία είναι συνήθως αιμορραγίες από το στόμα, στιγματικές αιμορραγίες από το δέρμα, κυρίως του κεφαλιού και τον πρωκτό. Μόλις αντιληφθείτε τέτοια συμπτώματα πρέπει να μεταφέρετε το ζώο σε κτηνίατρο. Το αντίδοτο είναι ενέσεις βιταμίνης Κ.

Δηλητηρίαση από σπασμένα γυαλιά

Κάνετε ένα διάλυμα νερού με ζάχαρη. Παίρνετε κομματάκια βαμβάκι, τα κάνετε μπαλίτσες, τα βρέχετε λίγο στο διάλυμα και τα βάζετε στο στόμα του ζώου κλείνοντας του ταυτόχρονα το στόμα μέχρι να τα καταπιεί. Χρειάζεται υπομονή. Όσο περισσότερο βαμβάκι καταπιεί το ζώο τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να σωθεί.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο (4039/2012), οι παραβάτες του άρθρου 16, που απαγορεύει την κακοποίηση ή τη δηλητηρίαση ζώων, τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο έως και 15.000 ευρώ για κάθε ζώο και με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους.

πηγή: zoosos

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *