Δυστυχώς δεν είναι μόνο η κυβέρνηση της γειτονικής Βουλγαρίας που “κλωτσάει” στο ζήτημα των προσφύγων. Είναι και η πλειονότητα των Βουλγάρων που –σύμφωνα με δημοσκόπηση- βλέπουν το κύμα μεταναστών και προσφύγων ως κίνδυνο για τη χώρα και εγκρίνουν την λήψη περιοριστικών μέτρων σχετικά με αυτούς.

Αυτό δείχνει η εθνική αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση της “Alpha Research” που διεξήχθη το τριήμερο 5-7 Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, το 63% των ερωτηθέντων Βουλγάρων θεωρεί τους πρόσφυγες κίνδυνο. Το 89% θέλει το κράτος να καταπολεμά τη διακίνηση ανθρώπων, ενώ το 82% να ενισχυθεί ο φράχτης στα σύνορα.

Υπάρχει σημαντική υποστήριξη για τη λήψη περιοριστικών μέτρων” είπε η Μποριάνα Ντιμιτρόβα από την κοινωνιολογική εταιρεία. Η έρευνα καταγράφει ταυτόχρονα και σημαντική υποστήριξη για τη λήψη κοινωνικών μέτρων, για τη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών και την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών για τους πρόσφυγες (75%).

Για συντονισμό της βουλγαρικής πολιτικής με την ευρωπαϊκή όσον αφορά στους πρόσφυγες επιμένει το 44,5% των ερωτηθέντων. Κλείσιμο των συνόρων ζητά το 11%. Μόλις το 3,7% των ερωτηθέντων είναι της γνώμης ότι η Βουλγαρία πρέπει να υποδέχεται πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς περιορισμούς. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της παροχής δημοσίων πόρων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Τα άτομα με υψηλότερη μόρφωση, μέσης ηλικίας, είναι πιο διατεθειμένα να υποστηρίξουν τις πανευρωπαϊκές αποφάσεις. Τα άτομα με χαμηλότερη μόρφωση, οι πιο ηλικιωμένοι, αλλά και ένα μέρος των εφήβων, δηλώνουν πολύ πιο έντονη αρνητική στάση απέναντι στους πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 63% υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων στις διάφορες χώρες, ενώ το 34% είναι κατά της απόφασης αυτής. Το 17,1% θεωρεί πως η χώρα θα καταφέρει να λύσει το πρόβλημα με επιτυχία. Θα τα καταφέρει, αυτό όμως θα γίνει αργά, πιστεύει το 43,3%. Δεν θα τα καταφέρει, θα ακολουθήσει η παρακμή της Ευρώπης, απαντά το 36,3%.

Η έρευνα της “Alpha Research” καταγράφει αύξηση των φόβων, ριζοσπαστικοποίηση της κοινής γνώμης όμως στα πλαίσια των θεσμικών εναλλακτικών λύσεων, εξαιρετική ευαισθησία για τις πολιτικές δηλώσεις και αποφάσεις. “Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξακολουθούν να θεωρούνται «μάζα»“, τονίζει η Μποριάνα Ντιμιτρόβα. Η κοινωνιολόγος υπενθύμισε μια έρευνα από το 2012-2013, σύμφωνα με την οποία οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τότε ήταν μάλλον άγνωστοι, παρεξηγημένοι, με αρνητική εικόνα για τη βουλγαρική κοινή γνώμη. Ακόμη τότε όμως υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών. Οι βασικοί φόβοι τότε όσον αφορά στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, σχετίζονταν με την αύξηση της εγκληματικότητας, των ασθενειών και των λοιμώξεων.

πηγή: grreporter

 

Σχολίασε

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *