Παραμένουν στο στόχαστρο και το 2017 οι δημοσιογράφοι

Τη ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν διεθνώς οι δημοσιογράφοι αποτυπώνει ο απολογισμός των 65 νεκρών δημοσιογράφων το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, ενώ το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου ανεβάζει τον αριθμό σε 81.

Μειωμένος κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος εμφανίζεται ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους το 2017, με πενήντα εξ αυτών επαγγελματίες δημοσιογράφους, επτά πολίτες-δημοσιογράφους και οκτώ εργαζόμενους στον ευρύτερο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Από τους 65 νεκρούς, οι 35 έχασαν τη ζωή τους σε περιοχές με πολεμικές συρράξεις, ενώ το 4% εξ αυτών ήταν ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται η Συρία με δώδεκα νεκρούς και το Μεξικό με έντεκα, ενώ ακολουθούν το Αφγανιστάν και το Ιράκ με εννιά και οκτώ αντίστοιχα. Σημειώνεται πως το Μεξικό βρίσκεται ιδιαίτερα ψηλά στη σχετική λίστα, παρότι -σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες- δεν βρίσκεται σε πόλεμο. Ωστόσο, στη χώρα που βασιλεύουν τα καρτέλ των ναρκωτικών, τουλάχιστον δέκα από τους νεκρούς δημοσιογράφους πλήρωσαν με τη ζωή τους την έρευνα σε συγκεκριμένες υποθέσεις.

Την ίδια ώρα, η Συρία παραμένει για πέμπτη συνεχή χρονιά η πιο πολύνεκρη χώρα για τη δημοσιογραφία, καθώς μαζί με το Αφγανιστάν έχουν μετρήσει αρκετούς δημοσιογράφους-θύματα επιθέσεων αυτοκτονίας. Τις παραπάνω χώρες ακολουθούν οι Φιλιππίνες, όπου ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας Ντουτέρτε δεν διστάζει να τους στοχοποιήσει ανοιχτά, καθώς μετρούν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

Στο σύνολο των 65 νεκρών, το 60% των δημοσιογράφων έχασαν τη ζωή τους στη χώρα καταγωγής τους, ενώ τουλάχιστον επτά σκοτώθηκαν εργαζόμενοι σε άλλες χώρες. Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο για το 2017 είναι το γεγονός πως την εν λόγω χρονιά έχασε τη ζωή του διπλάσιος αριθμός γυναικών δημοσιογράφων σε σύγκριση με τα τελευταία πέντε χρόνια. Κορυφαίο παράδειγμα αυτό της Μαλτέζας Δάφνης Καρουάνα Γκαλίθια, που ερευνούσε τα Panama Papers προκαλώντας αναταράξεις στην κυβέρνηση της χώρας. Η δολοφονία της Γκαλίθια ήταν η τέταρτη θανατηφόρα επίθεση κατά δημοσιογράφου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία δέκα χρόνια, με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα να κάνουν ειδική αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση στο Σαρλί Εμπντό τον Ιανουάριο του 2015, τον Σωκράτη Γκόλια το 2010 και τον Κροάτη Ίβο Πουκανιτς που σκοτώθηκε από βόμβα έξω από την εφημερίδα του το 2008. Σε βάθος δεκαπενταετίας έχουν χάσει τη ζωή τους 1.035 επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ενώ σημειώνεται πως ο τελευταίος απολογισμός είναι ο μικρότερος για τους επαγγελματίες τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια.

Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου: Μάστιγα η ατιμωρησία

Σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (I.P.I.) το 2017 έχασαν τη ζωή τους 81 δημοσιογράφοι, υπογραμμίζοντας πως ο αριθμός τους είναι από τους μικρότερους τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στο γεγονός πως για πρώτη φορά από το 2008, με εξαίρεση το 2014, ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε κάτω από τους εκατό.

Το I.P.I. χαρακτηρίζει την περιοχή της Καραϊβικής και τη Λατινική Αμερική ως τις πιο θανατηφόρες, καθώς το ένα τέταρτο του συνόλου έχασε τη ζωή του εκεί. Σε σύνολο 24, όλοι εκτός από έναν αποδείχθηκε πως έχασαν τη ζωή τους σκοπίμως ενώ έκαναν τη δουλειά τους, ενώ υπογραμμίζεται η κατάσταση στο Μεξικό που χειροτερεύει καθώς ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στη χώρα στους δεκατρείς. Παράλληλα, μετρά τέσσερις νεκρούς δημοσιογράφους στην Ονδούρα, δύο στη Δομινικανή Δημοκρατία, δύο στην Κολομβία, και έναν σε Γουατεμάλα, Περού και Βραζιλία.

Ακολούθως, η Μέση Ανατολή θεωρείται η δεύτερη πιο θανατηφόρα περιοχή για το 2017, παρότι ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε στους 23 από τους τέσσερις το 2016. Στο Ιράκ έχασαν τη ζωή τους έντεκα δημοσιογράφοι, στη Συρία εννιά και στην Υεμένη τρεις. Αμέσως μετά ακολουθούν η Ασία και ο Ειρηνικός με δεκαεννιά, ενώ στην υποσαχάρια Αφρική μετρά τρεις νεκρούς δημοσιογράφους. Σημειώνεται πως στην Ευρώπη αναφέρει τους θανάτους πέντε δημοσιογράφων, τους δύο εξ αυτών εντός των συνόρων της Ένωσης, ενώ οι υπόλοιποι τρεις σκοτώθηκαν στη Ρωσία.

 

0 Reviews

Write a Review

Super User

Read Previous

Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Αβδήρων

Read Next

Πρόσκληση για πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *