Τα βραβεία του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Η ταινία «Κοράκια» του Γιενς Ασούρ από τη Σουηδία πήρε το βραβείο καλύτερης ταινίας «Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος» το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε χθες.

Το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής «Αργυρός Αλέξανδρος» απονέμεται στην ταινία «Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή» του Βαΐντ Τζαλιλβάντ από το Ιράν. «Χάλκινος Αλέξανδρος» απονέμεται στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για την ταινία του «Winter brothers» (Δανία, Ισλανδία).

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας απονέμεται στον Ρέινε Μπρίνολφσον για την ερμηνεία του στην ταινία «Κοράκια». Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας κέρδισε η Ντάρια Ζόβνερ για την ερμηνεία της στην ταινία «Για την οικογένεια» του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ από τη Ρωσία. Βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στους Ζυλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για το σενάριο της ταινίας «Φορτίο» του Ζυλ Κουλίερ, (συμπαραγωγή Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία).

Επίσης απονεμήθηκαν πρώτη ειδική μνεία στον ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για το τελευταίο του χαμόγελο στην ταινία «Lucky» του Τζον Κάρολ Λιντς (Η.Π.Α.), την ταινία που αγάπησε περισσότερο από κάθε άλλη και το κοινό φέτος στη Θεσσαλονίκη και δεύτερη ειδική μνεία για τον ήχο της ταινίας «Winter brothers».

Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τους Ανμαρί Τζασίρ, σκηνοθέτιδα, σεναριογράφο, παραγωγό (Παλαιστίνη), Πέιμαν Μααντί, ηθοποιό, σεναριογράφο, σκηνοθέτη (Ιράν-Η.Π.Α.), Κάρελ Οχ, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι (Τσεχία), Μπρουνό Ταριέρ, sound designer, sound engineer (Γαλλία), Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιό (Ελλάδα).

Φέτος το φεστιβάλ εγκαινίασε και ένα νέο διαγωνιστικό τμήμα με ταινίες εικονικής πραγματικότητας (virtual reality).Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Αναίμακτα» (Τζίνα Κιμ, Νότια Κορέα). Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο προσφέρει το Σερβικό Κέντρο Κινηματογράφου. Φέτος η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Έμμα Μπόα, projects manager του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Εδιμβούργου, Αλίκη Τσιρλιάγκου, ιστορικό τέχνης/ διευθύντρια “Nitra Gallery” και Άρη Δημοκίδη, αρχισυντάκτη lifo.gr. Ειδική μνεία έλαβε η ταινία «Περί τυφλότητας» των Τζέιμς Σπίνεϊ, Πίτερ Μίντλτον (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους Όλα Σάλβα (Πολωνία), Τόμας Άμπελτσχάουζερ (Γερμανία) και Θόδωρο Γιαχουστίδη (Ελλάδα) απένειμε το βραβείο για το διαγωνιστικό τμήμα στην ταινία «Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή» από το Ιράν. Το βραβείο για ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) δόθηκε στην ταινία «Too much info clouding over my head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη. Ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Winter brothers.

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία «Ρόζμαρι» του Άδωνι Φλωρίδη από την Κύπρο. Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή Τηλεόραση), με κριτική επιτροπή τους Κώστα Δήμο, υπεύθυνο προγράμματος, Άρη Φατούρο, σύμβουλο προγράμματος και Βασίλη Δούβλη, σκηνοθέτη, απονέμει το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Για την οικογένεια». Η Ε.Ρ.Τ. απονέμει φέτος στο πλαίσιο του φεστιβάλ δυο βραβεία με τον τίτλο «Νέος κινηματογράφος». Τα βραβεία που απονέμονται σε ελληνικές ταινίες που πραγματοποιούν πρεμιέρα στο φεστιβάλ συνοδεύονται από τα χρηματικά ποσά των 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα. Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Δημήτρη Καραθανάση, σκηνοθέτη, Τηλέμαχο Κοεμτζόπουλο, σκηνοθέτη, Σουλτάνα Χατζηγεωργίου, σκηνοθέτιδα, Γιώργο Βαρελά, σκηνοθέτη και Μαρία Κουφοπούλου, εκφωνήτρια-τηλεπαρουσιάστρια. Το πρώτο βραβείο της Ε.Ρ.Τ. που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία «Αγκάθι» του Γαβριήλ Τζάφκα (Δανία, Ελλάδα). Το δεύτερο βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ απονέμεται στην ταινία «Too much info clouding over my head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη.

Το Ε.Κ.Κ. θεσμοθετεί φέτος ένα βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και δίνεται σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη (πρώτη ταινία) από το ελληνικό πρόγραμμα που κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ. Η φετινή κριτική επιτροπή αποτελείται από τους Μιχάλη Κωνσταντάτο, σκηνοθέτη, Λετίσια Κούλικ, ακόλουθο οπτικοακουστικών μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Ελλάδα και Γκίντα Μίκλεμπουστ, επικεφαλής της “New Nordic Films”. Το βραβείο του Ε.Κ.Κ. απονέμεται στην ταινία «Too much info clouding over my head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη.

Η επιτροπή του βραβείου νεότητας αποτελείται από φοιτητές πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και τα μέλη της είναι οι Στέφανος Αγγελής, Kαλλιόπη Αλέτρα, Αναστάσης Δαλλής, Γεώργιος Δήμογλου και Στεφανία Τσιβελεκίδου. Την επιτροπή βραβείου νεότητας επιμελείται η Δέσποινα Μουζάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια, πρόεδρος τμήματος Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η επιτροπή απονέμει δύο βραβεία σε ταινίες του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2017 (πρεμιέρα) και συγκεκριμένα τα εξής: Καλύτερη ταινία στην «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου και ειδικό βραβείο επιτροπής: Στο «Do it yourself» του Δημήτρη Τσιλιφώνη. Το βραβείο κοινού “Fischer” για ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία «Lucky» του Τζον Κάρολ Λιντς. Το βραβείο κοινού “Fischer” ελληνικής ταινίας – “Μιχάλης Κακογιάννης” για ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου (πρεμιέρα) του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονέμεται στην ταινία «Ιστορίες χωρίς χρόνο» του Βασίλη Ραΐση. Το βραβείο κοινού “Fischer” για ταινία του τμήματος “Ματιές στα Βαλκάνια” του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία «Μυστικό συστατικό» (Γκιόρτσε Σταβρέσκι, Π.Γ.Δ.Μ., Ελλάδα). Το βραβείο κοινού “Fischer” για ταινία του τμήματος “Ανοιχτοί Ορίζοντες” του 58ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης απονέμεται στην ταινία «Εντός ορίων» του Φιλίπ φαν Λέου (Βέλγιο, Γαλλία, Λίβανος).

 

0 Reviews

Write a Review

Super User

Read Previous

Η ημερίδα διαβούλευσης του ΣυΡιζΑ στη Δράμα

Read Next

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπείρου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *