“Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;”

Σύμφωνα με πληροφορίες, εργασιακούς χώρους μεγάλου επιχειρηματικού ομίλου με επιχειρήσεις στις τέσσερις άκρες του πλανήτη πρόκειται να επισκεφθούν ο πρωθυπουργός και υπουργοί την Τρίτη το πρωί στην Ξάνθη.

Ήδη, τα προηγούμενα χρόνια υπουργοί της κυβέρνησης ΣυΡιζΑ-ΑνΕλκαι στελέχη της Ν.Δ. επισκέφτηκαν μεγάλους εργασιακούς χώρους της περιοχής (υπουργός Περιβάλλοντος Τσιρώνης στη “Sunlight” στην Κομοτηνή το 2016, υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Βίτσας την “eValue” το 2017, αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Μπόλαρης το 2016 τα θερμοκήπια στο Εράσμιο και στο Ερατεινό, στα οποία πήγε και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης το 2017).

Αφού διαλύσανε κάθε εργασιακό-ασφαλιστικό δικαίωμα, αφού κατοχυρώσανε το αίσχος των 586 και 511 ευρώ και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, έρχονται να «επιθεωρήσουν» πώς πάνε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Άλλωστε η εμπειρία και της Ξάνθης αποδεικνύει πως η συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων έγινε για την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων που με αίμα και θυσίες, μέσα από ταξικούς αγώνες κατέχτησαν οι προηγούμενες γενιές, χτίζεται το αφήγημα της «δίκαιης» ανάπτυξης που θα φέρει πολλαπλασιασμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. «Ανάπτυξη» με δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- νέες θέσεις εργασίας, δεν βιώνουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις των “Πλαστικών Θράκης”, της “Sunlight“, της “eValue“;

Κι όμως αυτή η «ανάπτυξη» σημαίνει πως την ώρα που η κερδοφορία αυτών των κολοσσών για τα μέτρα της ελληνικής οικονομίας γνωρίζει μεγάλη αύξηση (“Πλαστικά Θράκης” 4,6 εκατομμύρια ευρώ κέρδη εξαμήνου 2017, “CosmoteeValue” 4,7 εκατομμύρια κέρδη το 2016, συστήματα “Sunlight” 5,2 εκατομμύρια ευρώ κέρδη το ά εξάμηνο του 2017) οι όροι εργασίας είναι οι μηνιαίες συμβάσεις με 6ωρα στο βασικό μισθό στην “eValue“, οι νέες θέσεις εργασίας στα “Πλαστικά” είναι με τον βασικό και για νέους κάτω των 25 με 511 ευρώ, η αλλαγή ασφάλισης σε Ε.Φ.Κ.Α. σήμανε μείωση περίπου 10% στο μισθό των εργαζομένων στα “Θερμοκήπια” ενώ τους χειμερινούς μήνες δεκάδες εργαζόμενοι βλέπουν την πόρτα της «εξόδου», οι 130 νέες θέσεις εργασίας στη “Sunlight” έγιναν με το βασικό μισθό, ενώ η μείωση ~15% που είδαν στο μισθό τους οι παλιοί εργαζόμενοι το 2012 στο όνομα της κρίσης, τώρα δεν επιστρέφει στο όνομα της «ανάπτυξης».

Εργαζόμενε, εργαζόμενη στους μεγάλους εργασιακούς χώρους της Ξάνθης

Ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης έχει ως προϋπόθεση τους τσακισμένους μισθούς, τα τσακισμένα δικαιώματα. Χτίζεται πάνω στην απάνθρωπη εντατικοποίηση της δουλειάς που πολλές φορές έχει αποτέλεσμα επαγγελματικές ασθένειες, σακάτεμα εργαζομένων, ακόμα και τον θάνατο. Το 2016 73 εργάτες δεν γυρίσανε στο σπίτι τους, πριν λίγες μέρες η εργατική τάξη και του νομού μας θρήνησε ένα νεκρό συνάδελφο. Απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουμε κάθε μέρα, τον παραλογισμό εμείς που παράγουμε αμύθητο πλούτο με τη δουλειά μας να μην μπορούμε να ζήσουμε την οικογένειά μας με βάση τις δυνατότητες που δίνει η εποχή, ενώ οι νεότεροι ούτε καν να σκέφτονται με τους μισθούς που παίρνουν να ανοίξουν σπιτικό, πρέπει να το πάρουμε αλλιώς. Να γυρίσουμε την πλάτη στο πολιτικό προσωπικό των αφεντικών μας, των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Από ΣυΡιζΑ, ΑνΕλ, Ν.Δ., κεντροαριστερά, μέχρι τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Η λογική του μικρότερου κακού οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο.

Τώρα να συμπορευτούμε με το Κ.Κ.Ε. ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε σε όλα μαζί του, να συμμετέχουμε στους ταξικούς αγώνες, να κάνουμε πέρα τους εργατοπατέρες του εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού που κυριαρχούν σε εργατικά κέντρα και επιχειρησιακά σωματεία. Να πάρουμε μέρος στον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών των χρόνων της κρίσης, να συγκρουστούμε με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, να ανοίξουμε το δρόμο για μια άλλη κοινωνία όπου αφέντες στον πλούτο θα είμαστε εμείς που τον παράγουμε. Όταν δεκαετίες πριν έγινε πραγματικότητα μια κοινωνία με μηδενική ανεργία, ασφάλιση, παιδεία, υγεία, στέγαση, ρεύμα, νερό, διακοπές για όλους, μια κοινωνία που δεν είχες το άγχος πότε θα απολυθείς, ήταν δική σου επιλογή πότε θα κάνεις οικογένεια, γιατί το 2017 αυτό να θεωρείται ουτοπία; Ας αναρωτηθεί ο καθένας και η καθεμιά γιατί να ενισχύεται ο αντικομμουνισμός αφού ο σοσιαλισμός είναι κάτι ξεπερασμένο όπως μας λένε; Φοβούνται ότι οι λαοί μπορούν να ανατρέψουν τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό και να ξαναβρούν τον δρόμο που βγάζει στο ξέφωτο, μακριά από το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Η ελπίδα, η διέξοδος, βρίσκεται στη συμπόρευση με το Κ.Κ.Ε., στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος!

Κ.Ο. Ξάνθης του Κ.Κ.Ε.

 

0 Reviews

Write a Review

Super User

Read Previous

Απόψεις

Read Next

Το όνομα του φασισμού στην Τουρκία ταυτίζεται με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *