Οι σειρήνες στο Μεξικό άρχισαν να ηχούν περίπου ένα λεπτό πριν τον σεισμό

Λίγο πριν το ξέσπασμα του καταστροφικού σεισμού 7,1 βαθμών που συγκλόνισε το Μεξικό και κόστισε τη ζωή σε περισσότερους από διακόσιους ανθρώπους, οι προειδοποιητικές σειρήνες άρχισαν να ηχούν! Συγκεκριμένα, εξήντα με ενενήντα δευτερόλεπτα νωρίτερα, χρόνος που σε τέτοιες περιπτώσεις λειτουργεί καταλυτικά, μιας και δίνει χρόνο κρίσιμης προετοιμασίας.

Οι σεισμολόγοι έχουν αφιερώσει πολλά χρόνια αξιοποιώντας και εξελίσσοντας την τεχνολογία, ώστε το σύστημα να μπορεί να συγκεντρώνει ενδείξεις από επικείμενο σεισμό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως το Μεξικό είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που εγκατέστησε ένα τέτοιο σύστημα, αφήνοντας πίσω χώρες όπως η Ιαπωνία και η Αμερική.

Το εν λόγω σύστημα αποτελείται από δώδεκα σεισμικούς αισθητήρες που βρίσκονται γύρω από τις ακτές και εγκαταστάθηκε στο Μεξικό το 1991, έξι χρόνια μετά την επίσης καταστροφική δόνηση του 1985 με τον τραγικό απολογισμό των πέντε χιλιάδων νεκρών. Έκτοτε επεκτάθηκε σε περισσότερους από εκατό αισθητήρες. Αυτοί καταγράφουν τα δευτερεύοντα κύματα της επικείμενης δόνησης πριν από τα πρωτεύοντα, δίνοντας έτσι ένα ή δύο πολύτιμα λεπτά στους κατοίκους να λάβουν τα μέτρα τους.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων θα ήταν μεγαλύτερος εάν οι προειδοποιητικές σειρήνες δεν είχαν ενεργοποιηθεί. Τα εξήντα με ενενήντα δευτερόλεπτα ήταν αρκετά για να λάβει τα μέτρα του ένα μέρος του πληθυσμού.

Πολλοί έσπευσαν να αναρωτηθούν πώς γίνεται η πλουσιότερη χώρα του κόσμου να μην έχει αντίστοιχο σύστημα; Προειδοποίησαν, μάλιστα, τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ίσως πληρώσουν ακριβά το κόστος της καθυστερημένης υιοθέτησης της τεχνολογίας, εάν κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα τόσο ισχυρό φαινόμενο της φύσης και είναι ανέτοιμοι. «Η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στη ελλιπή χρηματοδότηση» εξήγησε ο Νταγ Γκίβερν, επικεφαλής του Αμερικανικού Γεωλογικού Κέντρου Ερευνών της Πασαντένα, τονίζοντας ότι «ακόμη δεν έχουμε βιώσει δολοφονικό σεισμό, ώστε να δημιουργηθεί η πολιτική πρωτοβουλία και να προχωρήσουμε στην εγκατάσταση προειδοποιητικού συστήματος».

πηγή

 

0 Reviews

Write a Review

Super User

Read Previous

Η Ελένη Πριοβόλου στο “Δύο”

Read Next

Ανακοίνωση της ΛαΕ Ξάνθης

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *