Ασύλληπτος πλούτος – ασύλληπτη κλοπή

Ανασύρουμε ένα παλιότερο δημοσίευμα που καταδεικνύει με συντομία και ακρίβεια, τι ακριβώς συμβαίνει με τη ζωή στη Γη και τον ανεξάντλητο πλούτο που παράγεται:

Στα 263 τρισ. δολάρια έφτασε το 2013 ο πλούτος παγκοσμίως, σύμφωνα με την Credit Suisse. Στην έρευνα που παρουσιάζει κάθε χρόνο η ελβετική τράπεζα, καταγράφεται αύξηση του παγκόσμιου πλούτου κατά 8,3% σε σχέση με το 2012. Σε Η.Π.Α. και Ευρώπη ο πλούτος αυξήθηκε πάνω από 10%, παρά την κρίση κυρίως στην οικονομία της ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου συγκεντρώνεται στη βόρεια Αμερική (34,7%), ακολουθεί η Ευρώπη (32,4%) και τρίτη η Ασία (18,9% χωρίς την Κίνα).

Τα μεγέθη είναι ασύλληπτα και δείχνουν σε ποιο επίπεδο έχουν φτάσει σήμερα οι παραγωγικές δυνάμεις. Από την άλλη, αυτό τον πλούτο τον συγκεντρώνουν στα χέρια τους μια χούφτα κεφαλαιοκράτες σε κάθε ήπειρο και σε κάθε κράτος χωριστά, και όχι βέβαια οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο που είναι και οι μοναδικοί που τον παράγουν. Να η μεγάλη αντίφαση, αποτέλεσμα του σάπιου καπιταλισμού: Σύμφωνα με την τράπεζα, αν ο παραγόμενος πλούτος μοιραζόταν ισομερώς σ’ αυτούς που τον παράγουν, κάθε ενήλικος κάτοικος του πλανήτη θα έπαιρνε 56.000 δολάρια για το 2013! Η πραγματικότητα όμως λέει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια φτωχοδιάβολοι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν τα στοιχειώδη ούτε για να επιβιώσουν…

(εφημερίδα «Ριζοσπάστης», 16 Οκτωβρίου 2014)

 

0 Reviews

Write a Review

Super User

Read Previous

Διεθνές workshop στη Χρυσούπολη για τον Νέστο

Read Next

Διάλεξη-παρουσίαση για την αρχαιολογική έρευνα στη Μαρώνεια

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *