«Πόρτα» σε εταιρίες που αιτήθηκαν επιδότηση εργασιακού κόστους

Βόμβα μεγατόνων για τις επιχειρήσεις της βόρειας Ελλάδας κι όχι μόνο που είχαν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο για την επιδότηση εργασιακού κόστους, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης. Μεγάλοι χαμένοι οι εταιρίες, που θεώρησαν πως επιδοτείται η πρόσληψη εργαζομένων και ενώ περίμεναν να εκταμιευθούν τα χρήματα αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Απαντώντας σε ερώτηση των δυο βουλευτών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης της Ν.Δ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και Τάσου Δημοσχάκη, ο υπουργός σημείωσε ότι τα χρήματα που επρόκειτο να δοθούν σε επιχειρήσεις σταμάτησαν να δίνονται το 2010.

Αυτή τη στιγμή όμως, όπως είπε, τα χρήματα αυτά δεν θα δοθούν παρότι έχουν πληρωθεί οι φορολογικές υποχρεώσεις αυτών των εταιριών, διότι αντίκεινται στην κοινοτική νομοθεσία και δεν εφαρμόστηκε όπως έπρεπε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις η διαδικασία της κοινοποίησης.

Ο κ. Σταθάκης επικαλέστηκε τους λόγους για τους οποίους αυτές οι επιδοτήσεις δεν ήταν σύννομες: Ήταν ενισχύσεις που δεν δίνονταν σε ειδικό καθεστώς αλλά γενικά σε επιχειρήσεις, δεν αφορούσαν καινοτομία ή κάτι άλλο, δεν είχαν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Επιπλέον, ότι δημιουργούσαν ζητήματα ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να γίνουν κάποιες πληρωμές μέσω του κονδυλίου των De Minimis (200 εκατομμύρια ευρώ με ορίζοντα τριετίας) και τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια μέσω του επενδυτικού νόμου ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα μέσω Ε.Σ.Π.Α. υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Επίσης, είπε πως πρόκειται να υπάρξει εξορθολογισμός, αφήνοντας να εννοηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει μια φόρμουλα είτε να επιστραφεί είτε να ισοσκελιστεί, σε επιχειρήσεις που πλήρωσαν ήδη τον φόρο για την επιδότηση.

Άννα Στεργίου – “Ύπαιθρος”

 

0 Reviews

Write a Review

Super User

Read Previous

Κάλεσμα της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. Ξάνθης στη σημερινή διαδήλωση

Read Next

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο των Κ.Ε.Κ. στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *