Έρχεται νέα αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας

Σε νέα αύξηση των τελών κυκλοφορίας προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, αδιαφορώντας για το οικονομικό “γονάτισμα” της κοινωνίας και ενδιαφερόμενο μόνο να διασφαλίσει πως θα εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη πηγή. Οι αλλαγές αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου και οι τελικές αποφάσεις θα τεθούν ενδιάμεσα υπόψη των θεσμών.

Η στρατηγική της κυβέρνησης επικεντρώνεται στη μεταβίβαση βάρους από τα παλαιότερα οχήματα υψηλού κυβισμού στα νεότερα οχήματα μικρού κυβισμού. Ειδικότερα εξετάζονται:

  • Ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με βάση τους ρύπους και για οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει από την 1η Ιανουαρίου 2007 και μετά. Σήμερα ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας με τους ρύπους γίνεται για τα οχήματα που έχουν πρωτοκυκλοφορήσει από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, ενώ για τα παλαιότερα οχήματα υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και το έτος πρώτης κυκλοφορίας. Αυτή η αλλαγή αναμένεται να φέρει επιβαρύνσεις για οχήματα ηλικίας έως εννιά ετών.
  • Νέες κλίμακες υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που τα τέλη τους υπολογίζονται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα, με αύξηση του ποσού ανά γραμμάριο για τα οχήματα που εκπέμπουν πάνω από ένα όριο (π.χ. πάνω από 150 γραμμάρια)
  • Μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα μεγάλου κυβισμού και ηλικίας άνω των 15 ετών προκειμένου να δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες τους που έχουν καταθέσει πινακίδες να τις παραλάβουν εκ νέου.

Στόχος στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι εφέτος να κατατεθουν στις εφορίες οι πινακίδες λιγότερων από 70.000 οχημάτων, όταν πέρυσι ο αριθμός αυτός προσέγγισε τις 100.000 και τα προηγούμενα χρόνια είχε αγγίξει ακόμη και τις 250.000.

Τα τέλη κυκλοφορίας αναμένεται να πληρωθούν και αυτή τη χρονιά από τον Νοέμβριο έως και το τέλος Δεκεμβρίου.

 

0 Reviews

Write a Review

Super User

Read Previous

Συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Αβδήρων

Read Next

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τις κινητοποιήσεις στη Δ.Ε.Θ.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *