Ο Τσίπρας προσκυνάει τους τραπεζίτες-αφεντικά

Πώς λέγεται ο πρωθυπουργός που φωνάζει στο γραφείο του τους τραπεζίτες και μπροστά στις κάμερες τους ζητά να σώσουν αυτοί την κυβέρνηση, βγάζοντας σε πλειστηριασμό ακριβά ακίνητα και αφήνοντας τελευταίες τις πρώτες κατοικίες; Ξεφτίλας!

Αυτός ήταν ο Τσίπρας στη συνάντηση που οργάνωσε βιαστικά με τους τραπεζίτες την περασμένη Δευτέρα στο Μαξίμου, έχοντας φωνάξει και τις κάμερες για να απαθανατίσουν το «ιβέντ». Δεν ήταν καθόλου δύσκολο, πίσω από το δήθεν αυστηρό ύφος του ηθοποιού-πρωθυπουργού, να διακρίνει κανείς την απόγνωση του πολιτικού που φοβάται ότι οι πλειστηριασμοί θα είναι η ταφόπλακα της εκλογικής του επιρροής, όπως ήταν το Βατοπέδι για τον Καραμανλή και το «χαράτσι» για τον Γιωργάκη.

Η εικόνα ήταν πραγματικά εξευτελιστική. Ο πρωθυπουργός, δηλαδή η ανώτατη αρχή της χώρας, που διαθέτει τη δεδηλωμένη στη βουλή και μπορεί άνετα να ασκήσει τη νομοθετική πρωτοβουλία, προσκυνάει τους τραπεζίτες και τους ζητά on camera να επιδείξουν… κοινωνική ευαισθησία! «Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ζητήσω να συμβάλλετε ώστε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, με την ευρεία έννοια, διότι και νομοθετικά προστατεύεται, αλλά και όλα όσα έχουμε συμφωνήσει και όλα όσα εσείς οι ίδιοι έχετε αποφασίσει, διαμορφώνουν ένα πλέγμα που κατά την άποψή μου δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία».

Το ερώτημα που αβίαστα έρχεται στα χείλη κάθε νοήμονος ανθρώπου είναι: εσύ είσαι πρωθυπουργός, εσύ διαθέτεις κοινοβουλευτική πλειοψηφία, γιατί δεν ψηφίζεις ένα νόμο που προστατεύει τα σπίτια του κοσμάκη από πλειστηριασμούς, αλλά παρακαλάς τους τραπεζίτες να βοηθήσουν; Η απάντηση είναι γνωστή: νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και ο Τσίπρας δεν δικαιούται να το πειράξει. Αν το πειράξει, προβλέποντας προστασία της πρώτης κατοικίας, τότε η τρίτη αξιολόγηση δεν θα κλείσει.

Τι προβλέπει αυτό το νομοθετικό πλαίσιο; Σε ό,τι αφορά στα στεγαστικά δάνεια, γλιτώνουν από τον πλειστηριασμό μόνο τα σπίτια εκείνων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, όπως αυτή τροποποιήθηκε (νόμος Σταθάκη). Έχει δε τροποποιηθεί κατά τρόπο που να βολεύει τους τραπεζίτες και όχι τους απεγνωσμένους δανειολήπτες. Για να ενταχθεί στη ρύθμιση ο δανειολήπτης πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειο μέχρι την αποπληρωμή του (τα δικαστήρια δεν είναι και τόσο… δεκτικά σ’ αυτό). Άμα του τύχει κάποια αναποδιά και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις δόσεις της ρύθμισης, το ‘χασε το σπίτι. Θυμίζουμε ότι οι ίδιοι οι συριζαίοι ισχυρίζονταν ότι προστάτευσαν το 70% των δανειοληπτών. Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσουμε ότι το ποσοστό είναι σημαντικά χαμηλότερο και στην πράξη θ’ αποδειχτεί ακόμα πιο χαμηλό.

Πέρα από τα στεγαστικά δάνεια, όμως, υπάρχουν μικρά επιχειρηματικά δάνεια που πάρθηκαν με εγγύηση σπίτια, όπως υπάρχουν τα χρέη προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες. Υποθήκη σε τέτοιο ακίνητο δεν προστατεύεται και τέτοια είναι στην πλειονότητά τους τα ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμούς τους τελευταίους μήνες και προγραμματίζεται να βγουν τους επόμενους. Και θα υπάρξει πραγματική καταιγίδα πλειστηριασμών μικρών ακινήτων, γι’ αυτό επιλέγουν τη λύση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Καλώντας τους τραπεζίτες στο Μαξίμου ειδικά γι’ αυτό το ζήτημα, ο Τσίπρας ομολόγησε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει οποιαδήποτε ρύθμιση προστασίας και προσβλέπει αποκλειστικά στη «συμφωνία κυρίων» που λέει ότι έχει κάνει μαζί τους (συμφωνία την ύπαρξη της οποίας διέψευσε πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Ν. Καραμούζης, λέγοντας πως πρόκειται απλά για ιεράρχηση που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες).

Ο Τσίπρας ζήτησε από τους τραπεζίτες «να βγάλουν από τα συρτάρια, τους μεγαλομπαταχτσήδες και τους μεγαλοοφειλέτες, αυτούς που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας» και «να συμβάλουν ώστε να σταματήσει μια διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία, με την ευρεία έννοια». Τι απάντησαν οι τραπεζίτες δεν το μάθαμε, γιατί οι κάμερες απομακρύνθηκαν μετά τον δεκάρικο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν οι ίδιοι μετά τη συνάντηση, είπαν στον Τσίπρα ότι έχουν πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης (!) και ότι ήδη στρέφονται ενάντια στους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όμως η διαδικασία θέλει χρόνο. Κοντολογίς, οι τραπεζίτες είπαν ότι θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό που κάνουν ως τώρα!

YΓ. Ποιος είναι ο αρχιερέας των fake news; Ο Φίλης, φυσικά. «Οι στόχοι που έχουν θέσει οι τραπεζίτες για το 2018-2019 σε συνεργασία με τον SSM οδηγούν σε πάνω από σαράντα χιλιάδες πλειστηριασμούς. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι από ένα σημείο και μετά, αυτοί δεν θα αφορούν στρατηγικούς κακοπληρωτές ή μπαταχτσήδες με βίλες ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ και πισίνες, αλλά φτωχό κόσμο και απλούς ανθρώπους της πρώην μεσαίας τάξης που εξουθένωσε η κρίση» είπε στη βουλή, διαψεύδοντας τον πρωθυπουργό και πρόεδρό του.

πηγή

 

0 Reviews

Write a Review

Super User

Read Previous

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Read Next

Η φετινή φάτνη

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *